Linkovi

Crna Gora: Neredi u više gradova, desetine privedenih, povrijeđeni policajci


Protesti u Crnoj Gori
Protesti u Crnoj Gori

Više policijskih službenika je povrijeđeno, a desetine osoba privedeno, među kojima i poslanici Demokratskog fronta Marina Jočić i Milun Zogović, zbog nereda koji su u srijedu izbili u nekoliko crnogorskih gradova u znak protesta zbog privođenja opozicionih funkcionera nakon incidenata u Budvi, saopštila je policija.

U Budvi je privedeno 17 osoba nakon što su demonstranti kamenjem gađali stanicu policije i opkolili zgradu opštine kada je iz nje trebalo da izadje novoizabrani vršilac dužnosti gradonačelnika Vladimir Bulatović.

Incidenti su uslijedili u Podgorici, Nikšiću i Baru, gdje se nekoliko stotina osoba okupilo ispred policijskih stanica u tim gradovima, odbijajući naredbe policije da se raziđu i gađajući njene pripadnike tvrdim predmetima, kamenicama i flašama, saopštila je Uprava policije.

U Podgorici je zbog incidenata uhapšeno 18 osoba, u Baru dvanaest, a u Nikšiću dvije osobe, dok policija “intenzivno radi na identifikaciji svih lica koja su učestvovala u incidentima”.

Policija je saopštila da se oko 20 časova ispred zgrade Centra bezbjednosti Podgorica, bez prijavljenog i odborenog javnog okupljanja, okupila grupa od oko 70 građana i opozicionih političara kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog dešavanja u Budvi.

Nakon više upozorenja policije okupljenima da se razidju, “oni su se oglušili o izdata naredjenja i uzvratili skandiranjem, te nakon toga u pravcu policije počeli da bacaju kamenice”.

"Ovom prilikom je oštećeno više službenih vozila Uprave policije (UP) i jedan službenik je povrijeđen", navodi se u saopštenju i dodaje da je “policija primjenila zakonska ovlašćenja i upotrijebila sredstva prinude – hemijska sredstva i fizičku snagu, nakon čega je okupljena grupa razbijena”.

U saopštenju se navodi da su u službene prostorije privedeno dvoje poslanika M.J. i M.Z. i šesnaest građana takođe identifikovanih inicijalima.

U Nikšiću se okupilo oko 250 osoba, koje su odbile da se raziđu i gađale policiju kamenicama I flašama, pri čemu su povrijeđena četiri policajca, a dvije osobe privedene, dok se za ostalim vinovnicima incidenta traga.

"Večeras je policija u Baru nakon izdatih upozorenja i naređenja okupljenima da se raziđu, intervenisala i privela 12 osoba”, saopštila je policija i dodala da je u ovom događaju povrijeđena jedna policijska službenica, kao I da se preduzimaju dalje mjere i radnje na procesuiranju odgovornih osoba za ovaj incident.

Prema pisanju Vijesti, veliki broj pristalica opozicije iz Berana su na par sati blokirale put Berane – Bijelo Polje, koji su oko ponoći odblokirali na poziv jednog od bivših odbornika opozicije.

Kriza vlasti u Budvi uslijedila je nakon što je nezavisni poslanik Stevan Dzakovic “preokrenuo” tijesnu većinu Demokrata i DF-a u korist Demokratske partije socijalista, što su u opoziciji nazvali političkom korupcijom.

Premijer Duško Marković rekao je danas novinarima da Demokrate i DF ne žele da predaju vlast, a “to znači da kad bi bili u vlast nikad se ne bi otišli sa vlasti”, te da bi “predložili vjerovatno da se mjijenjaju zakoni da nema izbori da oni nikad ne bi otišli sa vlasti".

Marković je rekao i da odluka o promjeni vlasti u Budvi nije odluka DPS i njenog rukovodstva, objašnjavajući da su odbornici koji su davali DF-u i Demokratama bili nezadovoljni u toj koaliciji da su odlučili da traže “novu većinu”.

On je rekao da policija u Budvi može da "riješi stvari za 15 minuta, ali da šansu daju razumu".

"Država će, ako bude potrebe to riješiti za 15 minuta. Ovako je stanje trenutno, jer dajemo priliku razumu", rekao je premijer.

XS
SM
MD
LG