Linkovi

Crna Gora: Nakon prijetnji eksplozivom, Edin Begzić se predao policiji


Ispred poslovnice NLB banke u Baru Edin Begzić prijetio da će aktivirati eksplozivnu napravu.
Ispred poslovnice NLB banke u Baru Edin Begzić prijetio da će aktivirati eksplozivnu napravu.

Nakon višečasovne blokade dijela centra Bara i prijetnji da će aktivirati eksploziv ispred poslovne banke, Edin Begzić se predao policiji poslije razgovora sa pripadnicima policije i potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem. Begzića je policija odvela sa lisicama na rukama u policijski kombi, javili su reporteri Radija Slobodna Evropa sa lica mjesta.

Kako je najavljeno, obraćanje policijskih funkcionera nakon sedam sati tenzija i napetosti ispred filijale NLB banke u Ulici Maršala Tita u Centru Bara očekuje se oko 16 časova.

Begzić je u jutarnjim satima oblijepio poslovnicu NLB banke natpisom „Vratite novac koji ste ukrali od radnika Primorke“, te saopštio da će naoružan držati banku pod kontrolom sve dok se radnicima na vrati novac.

Portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Radovan Đurišić rekao je tokom prijepodneva za RSE da u banci nema talaca i da je Begzić jutros došao ranije pred banku i nije dozvolio zaposlenima da uđu.

Policija je evakuisala i zgradu u kojoj se nalazi filijala NLB banke, a preko policijske trake mogli su da priđu samo pripadnici policije i vatrogasci.

U međuvremenu se oglasila i NLB banka ispred čije filijale u Baru se odvijao događaj, saopštenjem da ta filijala jutros nije ni otvorena.

U video zapisu koji je prethodno objavio na Youtubeu, Begzić je saopštio da navodno kod sebe posjeduje pancir, masku za suzavac, molotovljeve koktele, pištolj sa mecima i dvije improvizovane eksplozivne naprave na daljinsku komandu.

„Ukoliko je ovaj video ugledao svjetlost dana to znači da sam ja uspio da preuzmem filijalu lopovske NLB banke u Baru. Lopovske kažem zato što je ova banka uz pomoć države i njenih institucija ukrala pare od poštenog i jadnog naroda i radnika firme Primorka iz Bara davne 2010. godine“, naveo je Begzić na početku video zapisa u kome se predstavio kao sin jednog od bivših radnika Primorke.

On se u videu obratio premijeru Zdravku Krivokapiću, vicepremijeru Dritanu Abazoviću i šefu parlamenta Aleksi Bečiću sa pozovu direktore NLB banke da isplate novac bivšim radnicima sa kamatom koja im pripada.

Poručio je Abazoviću da će biti odgovoran ukoliko „bilo ko pošalje privatno obezbjeđenje, policiju ili vojsku ili isprovocira sukob“.

„Među radnicima su moj otac i majka. Ja sam itekako spreman da se borim za njih i još spremniji da dam život za njih“, rekao je Begzić.

Kompanija „Primorka“ je svojevremeno bila jedan od nosilaca razvoja Opštine Bar.

Tokom tranzicionih godina radnici su ostali bez posla sa neisplaćenim zaradama i neisplaćenim socijalnim programom.

Vlada Crne Gore je 1. jula 2010. godine izdala garancije na četiri miliona eura za kredit od 14,4 miliona eura za preduzeće „Melgonija Primorka“. Za kredit je založena kompletna imovina preduzeća.

Od tog kredita radnici nikada nisu isplaćeni iako je bio namijenjen za isplatu zaostalih zarada, povezivanja radnog staža, izrade socijalnog programa, obaveze prema dobavljačima.

Specijalno tužilaštvo je 2017. pokrenulo istragu i uhapšeno je 12 osoba osumnjičenih da su pod povlašćenim uslovima kupili imovinu „Primorke“ a.d. Bar u stečaju, kreditom koji je finansirala određena banka, a da su neistinito prikazali stanje i rezultate poslovanja, kao i plan da će kredite koristiti za oživljavanje proizvodnje u „Primorki“.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG