Linkovi

Novih šest slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori. Ukupno osam


Uzorci krvi koji se testiraju na koronavirus (ilustracija)
Uzorci krvi koji se testiraju na koronavirus (ilustracija)

Institut za javno zdravlje Crne Gore potvrdio je još šest slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što su u utorak testovi dvije ženske osobe koje su boravile u pogođenim područjima bili pozitivni na COV-19.

"Danas su u laboratorijama Instituta završene preliminarne analize 20 uzoraka uzetih kod osoba iz nadzora i kontakata do sada potvrđenih slučajeva. Od obrađenih uzoraka pozitivno je 6, od kojih jedan nema epidemiološku povezanost sa do sada potvrđenim slučajevima", saopštio je IJZ.

Ukupan broj osoba oboljelih od koronavirusa u Crnoj Gori tako se popeo na osam, dok je pod zdravstevno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori trenutno 3.523 osobe, uključujući i crnogorske državljane koji su organizovano doputovali u domovinu a koji su iz preventivnih razloga smješteni u karantine", rekli su iz Instituta.

“To ukazuje na to da je epidemija počela da se širi... još jednom molim da se poštuju pravila koja smo uveli jer u slučaju nepoštovanja imaćemo epidemiju nesagledivih posljedica”, rekao je Boban Mugoša iz IJZ.

Oni su ocijenili su da je ovakav skok broja pozitivnih slučajeva bio očekivan "imajući u vidu broj bliskih kontakata koji su identifikovani i obrađeni".

"Ekipe Instituta će i ovo veče provesti na terenu, sprovodeći dalju identifikaciju kontakta i obradu prikupljenih podataka", naveli su iz Instituta za javno zdravlje.

Vlada je u medjuvremenu obustavila taksi prevoz i rad nekih trgovinskih objekata, a predsjednik Crne Gore Milo Djukanovic je pozvao gradjane da “poštuju mjere i ponašaju se disciplinovano i krajnje odgovorno” i “pokazati ličnu i društvenu humanost i solidarnost.

On je pruzio punu podršku ljekarima i medicinksim radnicima, navodeći da su “u njihovim rukama i sudbine ljudi i budućnost naše Crne Gore”.

“Teški i neizvjesni dani su pred nama, ali optimista sam. Mi nemamo drugog izbora osim da savladamo i ovo iskušenje”, rekao je Djukanović u obraćanju javnosti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG