Linkovi

Sud: Kineski konstruktor autoputa da plati 200.000 eura zbog uništavanja ribe u Tari


Arhiv - Rijeka Tara
Arhiv - Rijeka Tara

Osnovni sud u Podgorici donio je odluku kojom se nalaže kineskoj kompaniji CRCB, koja gradi prvu dionicu autoputa Bar-Boljare, da plati oko 200.000 eura na ime naknade štete zbog uništavanja ribe i drugih organizama u rijeci Tari, prenosi portal Radio Televizije Crne Gore.

U presudi Osnovnog suda u Podgorici, u koju je uvid imao Portal RTCG, usvaja se tužbeni zahtjev Sportsko-ribolovnog društva Tara i Morača, a kompanija CRBC obavezuje da plati naknadu štete po tri osnova.

"Naknada štete po osnovu uništavanja riba i drugih vodenih organizama, da tužiocu isplati iznos od 34.500 eura. Naknada stvarne i buduće štete zbog izgubljenog prinosa ili prirodnog prirasta riba za vremenski period od 27.aprila 2018. godine do 27. aprila 2024. godine, da tužiocu isplati iznos od 60.750 eura", navedeno je u tekstu presude.

Pored toga, CRBC je dužan da plati i 87.600 eura radi naknade štete, stvarne i buduće, usljed nemogućnosti izdavanja ribolovnih dozvola zbog uginuća riba i drugih vodenih organizama, za vremenski period od 27. aprila 2018. godine do 27. aprila 2024. godine, prenosi portal RTCG.

Osnovni sud je, kako se navodi, izvršio uvid u nalaze inspekcije, iskaze svjedoka i foto i video materijal, a 24. januara ove godine izašao i na lice mjesta.

"Konstatovano je da iz obližnjeg tunela, koji se gradi za potrebe autoputa, izlaze cijevi, koje služe za slivanje cementne vode i ostale prljavštine iz tunela, u tri manja bazena, koji se nalaze na samoj obali rijeke Tare, odakle se ta ista voda odliva u Taru, bez ikakvog prečišćavanja. Uz put prema mjestu Uvač, niz brdo se spušta cijev koja, po kazivanju tužilaca, služi za odvođenje otpadnih voda direktno u rijeku Taru, bez ikakvih prečišćavanja", navodi se u tekstu presude.

Sud je uvažio i nalaz nadležnog inspektora, prema kome se zakonom obavezne mjere zaštite životne sredine ne poštuju u praksi.

"U rijeku Taru ispuštaju se otpadne vode sa visokim sadržajem suspendovanih materija, bez prethodnog tretmana. Na mostu 27, petlja Mateševo, izvođač postavlja platformu unutar rijeke Tare", piše, između ostalog, u nalazu inspekcije.

Sportsko ribolovno društvo "Tara i Morača", koje je zastupao advokat Vladimir Čađenović, ugovorom od 27.aprila 2018. godine zaključenim sa Ministarstvom poljoprivrede, dobilo je na korištenje i upravljanje ovo prirodno dobro, pa je ovakvim postupanjem, kako se navodi u presudi, njemu nanijeta šteta.

Ugovor između ovog sportskog društva i Ministarstvu sklopljen je na osnovu Zakona o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi.

XS
SM
MD
LG