Linkovi

Crna Gora: Kamenovane prostorije Islamske zajednice u Pljevljima


Pljevlja: Razbijena vrata islamske zajednice i ostavljena prijeteća poruka
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Pljevlja: Razbijena vrata islamske zajednice i ostavljena prijeteća poruka

Nepoznate osobe kamenovale su jutros, 2. septembra, prostorije Islamske zajednice (IZ) u Pljevljima a kroz polomljeno staklo ubačena je i poruka na kojoj je ispisano "Polećela Crna Ptica Pljevlja biće Srebrenica".

Pljevaljski imam Samir Kadribašić za Radio Slobodna Evropa ocjenjuje da je taj događaj odraz fašizma, "i naboja koji se nakupio zbog poslednjih događaja".

Policija je saopštila da preduzima mjere i radnje na identifikaciji izvršilaca kriminalnog napada na objekte Islamske zajednice u Pljevljima, te da će “o ishodu preduzetih radnji u odnosu na ovaj nemili događaj blagovoremeno obavijestiti javnost”.

Postizborno nasilje

Tokom slavlja izborne pobjede opozicije u Pljevljima napadnuta su dva muškarca islamske vjeroispovijesti a demolirano je više objekata čiji su vlasnici građani takođe islamske veroispovesti.

Incidente u Pljevljima osudila je Srpska pravoslavna crkva a Uprava polcije je saopštila da će učiniti sve da se počinioci budu privedeni pravdi.

Incidente u Pljevljima osudila je i većina političkih partija, uključujući i tri koalicije koje su na parlamentarnim izborima 30. avgusta osvojile većinu.

Tokom proslave izborne pobjede, crnogorska policija je zabiležila napade na policajce, uvrede po nacionalnoj osnovi, fizičke napade na druga lica, oštećenje vozila, upade u ugostiteljske objekte, masovne tuče.

Uprava crnogorske policije je identifikovala najmanje jedanaest događaja sa elementima nasilja u noći slavlja izborne pobjede tri opozicione koalicije. Zbog toga su lideri opozicionih izbornih lista odustali od daljih proslava pobjede i pozvali svoje pristalice da ne izlaze na ulice. Apelu se pridružila i Srpska pravoslavna crkva (SPC) koja je takođe apelovala da narednih dana ne bude okupljanja građana.

Sa zapada pozivi na smirenost

“Evropska Unija (EU) očekuje smirenost i uzdržanost, inkluizvan politički dijalog, kao i poštovanje vrednosti EU, koje uključuju i poštovanje manjina’, poručila je aana pisonero, portaporlka EU nadležna za pitanja proširenja odgovarajući na pitanje oko reakcija Bridsela na incidente u Crnoj Gori nakon izbora, održanih 30. avgusta.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajnke (Judy Rising Reinke) izrazila je zabrinutost povodom prijava postizbornog nasilja u Crnoj Gori.

Ona je pozvala da se smirenost izbornog dana sačuva, a sve strane mirno angažuju i izbjegnu nasilje.

“Dijalog i zaštita manjina su ključne za demokratiju,” napisala je ambasadorka Rajnke na Twiteru.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG