Linkovi

RSE: Zeleno svjetlo Crnoj Gori za zadnje poglavlje u pregovorima o pristupanju EU


Arhiva, crnogorski premijer Duško Marković
Arhiva, crnogorski premijer Duško Marković

Crna Gora je dobila zeleno svjetlo za otvaranje posljednjeg proglavlja 8 -Konkurencija,u pristupnim pregovrima sa Evropskom unijom (EU), saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora u Briselu.

Danas su ambasdori EU raspravljali o otvaranju poglavlja sa Crnom Gorom i Srbijom, s tim što je, prema našim saznanjima, samo Crna Gora dobila „zeleno svjetlo“.

Međuvladina konferencija, na kojoj će biti otvoreno ovo poglavlje, održaće se početkom sljedeće sedmice. Ovim Crna Gora otvara sva poglavlja u pregovorima sa EU.

S druge strane, Srbija je očekivala otvaranje poglavlja 2 - Sloboda kretanja radnika. Međutim, prema našim saznanjima, oko sedam država bilo je protiv, uključujući i Holandiju.

Crna Gora vodi osam godina pristupne pregovore o članstvu u EU, od juna 2012. godine. U tom periodu otvorila je 32 od 33 pregovaračka poglavlja, među kojima je i finansijski najzahtjevnije poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine.

Sa Crnom Gorom je započet novi pristup u pregovorima, prema kojem su među prvima otvorena pregovaračka poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbednost i ona će ostati otvorena do kraja pregovaračkog procesa.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG