Linkovi

Crna Gora: Đukanović i Milatović u drugom krugu predsjedničkih izbora 


Glasanje na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori. (Foto: VOA, Predrag Milić)
Glasanje na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori. (Foto: VOA, Predrag Milić)

Aktuelni predsjednik Crne Gore i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i kandidat i jedan od lidera Evrope sad Jakov Milatović ušli su u drugi krug predsjedničkih izbora, nakon što su u nedjelju osvojili najviše glasova, pokazuju preliminarni rezultati.

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) saopštio je, na osnovu uzorka od 100 odsto prebrojanih glasačkih listića, da je Đukanović osvojio 35,2 odsto, a Milatović 29,2 procenta.

Kandidat Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić osvojio je 19,3 odsto, kandidat Demokrata Aleksa Bečić 10,9, Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković 3,2 odsto, kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović 1,4, a influenser Jovan Radulović 0,8 odsto glasova.

Slični su podaci i Centra za demokratsku tranziciju (CDT) - Đukanović 35,3 odsto, Milatović 28,9, Mandić 19 procenata, Bečić 11,3, Stanković 3,2, Danilović 1,5 odsto i Radulović 0,8.

Drugi krug izbora biće održan 2. aprila.

Đukanović je na konferenciji za medije saopštio da vjeruje da je rezultat koji je postigao u prvom krugu „dobra osnova za nadogradnju koja će nas voditi do pobjede na predsjedničkim izborima”.

„Mi smo u prvom krugu ostvarili ono što smo željeli, ovo je to što smo planirali da ćemo ostvariti. Ostvario sam 36 odsto glasova, nešto iznad 120.000 glasova, što smatram veoma vrijednim rezultatom koji me potpuno ispunjava zadovoljstvom”, rekao je Đukanović i dodao da je to „ozbiljna prednost u odnosu na drugog kandidata s kojim cu se takmičiti u drugom krugu”.

On je rekao da su u DPS-u „zadovoljni ovim stepenom podrške”.

„Ja vjerujem da je i ovakav ishod prvog kruga izbora i ono sto projektujem kao konačan rezultat predsjedničkih izbora odličan vjetar u jedra da na skorim parlamentarnim izborima potvrdimo snagu građanske i evropske Crne Gore i da dobijemo vladu koja ce nastaviti da vodi Crnu Goru evropskim putem”, poručio je Đukanović.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović govori na konferenciji za novinare. (Foto: VOA, Jovo Radulović)
Crnogorski predsjednik Milo Đukanović govori na konferenciji za novinare. (Foto: VOA, Jovo Radulović)

Milatović je rekao da je „ovo pobjeda svih onih koji su baklju slobode u prethodnih 30 godina nosili u Crnoj Gori”.

“Ovo je zajednička pobjeda onih koji su u prethodnih 30 godina bili diskriminisani, koji nisu imali pravdu, pobjeda lijepe, bolje, pravednije, jednakije Crne Gore, naše Crne Gore”, rekao je Milatović na pres konferenciji.

On se zahvalio „svim političkim partijama koje su u prethodnih 30 godina nosile baklju slobode u Crnoj Gori, intelektualcima i medijima, građanskim aktivistima koji su u prethodnih 30 godina željeli ljepšu i bogatiju Crnu Goru”.

„Jer ćemo je konačno večeras dočekati a 2. aprila zapečatiti”, rekao je Milatović i najavio da će Đukanovića poslati u političku penziju.

Jedan od lidera Evrope sad Jakov Milatović slavi rezultat na izborima. (Foto: VOA, Sanja Novaković)
Jedan od lidera Evrope sad Jakov Milatović slavi rezultat na izborima. (Foto: VOA, Sanja Novaković)

Analitičar Miloš Bešić smatra da „nema sunje da je Milatović favorit u drugom krugu predsjedničkih izbora”, dodaje da „Đukanović ima strateški problem u ovoj raspodjeli”.

„Možemo se zapitati iz kojeg rezervoara on (Đukanović) može uzeti glasove u drugom krugu. Naravno, uzeće od gospođe Draginje Vuksanović Stanković, ali na drugim pozicijama vrlo je teško vidjeti gdje može uzeti glasove. Nema nikave sumnje da će svih ovih 20 procenata koje je uzeo Andrija Mandić preći kod Milatovića. Vrlo je teško vjerovati da će glasovi Alekse Bečića ići ka Đukanoviću”, kazao je Bešić u emisiji „izborna noć” na TVCG.

Birališta su bila otvorena u sedam sati ujutro, a zatvorena u 20 sati. Prema podacima Državne izborne komisije (DIK), izlaznost na predsjedničkim izborima bila je 64,06 odsto saopštio je predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, na izborima je glasalo 63,6 odsto.

XS
SM
MD
LG