Linkovi

Zatvorena birališta u Crnoj Gori: Izborni dan miran, izlaznost veća od 63 posto


Glasanje na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori (Foto: VOA, Jovo Radulović)
Glasanje na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori (Foto: VOA, Jovo Radulović)

U Crnoj Gori se u nedjelju održavaju predsjednički izbori na kojima učestvuje sedam kandidata, uključujući i aktuelnog predsjednika i lidera opozicije Mila Đukanovića.

Birališta su otvorena u sedam sati ujutro, a zatvaraju se u 20 sati, dok se prvi nezvanični rezultati očekuju nekoliko sati kasnije.

U izbornoj trci, pored aktuelnog predsjednika i lidera DPS-a, učestvuju i kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić, jedan od lidera pokreta "Evropa sad" i bivši ministar ekonomije Jakov Milatović, kao i lider Demokrata i bivši predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

Kandidati za šefa države su još i poslanica opozicione Socijaldemokratske partije i jedina žena u izbornoj trci Draginja Vuksanović Stanković, kao i predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i influenser Jovan Radulović.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Pravo glasa na predsjedničkim izborima ima 542.154 građana, od čega najviše u Podgorici, 143.000 birača.

Za predsjednika Crne Gore biće izabran kandidat koji dobije više od polovine glasova birača koji su glasali. Ukoliko nijedan kandidat ne dobije potrebnu većinu, za 14 dana, 2. aprila, biće održan drugi krug.

Dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova učestvuju u drugom krugu, kada će za predsjednika države biti izabran kandidat koji je dobio veći broj glasova izašlih birača. Predsjednik se bira na pet godina.

Nedjeljni izbori su četvrti predsjednički od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. i osmi od uvođenja višestranačkog sistema 1990, a sva trojica postkomunističkih šefova države u vrijeme njihovih mandata bili su iz Demokratske partije socijalista, nasljednice Saveza komunista.

Od 1990. do 1998. predsjednik Crne Gore bio je Momir Bulatović, koga je na izborima krajem 1997. pobijedio najbliži saradnik i dotadašnji premijer Milo Đukanović i na toj funkciji ostao do 2003, kada ga je na tom položaju, sve do 2018. naslijedio Filip Vujanović.

Đukanović je ponovo izabran za predsjednika 2018, nakon što je u prvom krugu pobijedio kandidata opozicije Mladena Bojanića.

Regularnost izbora prate nevladine organizacije Centar za monitoring (CEMI) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT), posmatračke misije ODIHR-a, evropski poslanici i Savjet Evrope.

XS
SM
MD
LG