Linkovi

Baerbock u Crnoj Gori: Proširenje EU je geopolitički imperativ zbog ruske agresije na Ukrajinu


Annalena Baerbock i Filip Ivanović na konferencij za novinare u Podgorici (Foto: Jovan Radulović)
Annalena Baerbock i Filip Ivanović na konferencij za novinare u Podgorici (Foto: Jovan Radulović)

Šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock založila se u ponedjeljak za brzo pristupanje zemalja Zapadnog Balkana, Moldavije i Ukrajine Evropskoj uniji, poručujući da „usljed ruske agresije na Ukrajinu, proširenje EU postaje geopolitički imperativ”.

„Usljed ruske agresije na Ukrajinu, proširenje EU postaje geopolitički imperativ. Ne smijemo dozvoliti da u Evropi imamo sive zone koje će ići u korist Rusiji. Upravo iz tog razloga je proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana u našem zajedničkim interesu, u interesu slobode i mira…”, rekla je Baerbock na konferenciji za medije nakon razgovora u Podgorici sa crnogorskim kolegom Filipom Ivanovićem.

Ona je rekla da je Crna Gora „već godinama naš saveznik u NATO-u”, te da je njena Vlada u procesu pridruživanja Evropskoj uniji sebi zadala veoma ambicioznu agendu, poručujući da „mi želimo zajedno da iskoristimo tu dinamiku i da rame uz rame idemo ka EU”.

„Kako biste se vrlo brzo pridružili porodici evropskih zemalja, moramo i u EU podesiti prekretnice. Jer buduća EU, sa skoro 30 članica, mora da ojača i svoje strukture i refirmiše procese odlučivanja većom upotrebom kvalifikovane većine i većim pragmatizmom…”, rekla je Baerbock i ocijenila da „samo EU koja brzo reaguje i koja je na nivou zadatka, može biti igrač u svjetskoj politici”.

Baerbock je rekla da i EU mora uraditi svoj domaći zadatak, navodeći da je Vlada Crne Gore „jasno pokazala ne samo da ste ubrzali, nego da radite posvećeno na tome”.

„Sprovođenje reformi zahtijeva liderstvo i pravu posvećenost. Za ovu vladu postoji samo jedan put - ka EU i važno je da privremeni uslovi u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava budu ispunjeni do ranog ljeta ove godine, što je jak signal na putu ka EU, ali i svima onima koji žele da podmetnu klipove u točak i koji žele da spriječe taj put. Mi smo rame uz rame sa vama”, rekla je Baerbock.

Prema njenim riječima, greške koje su napravljene treba korigovati, uključujući i greške koje je Evropa učinila jer nije bila spremna, kada je to bilo potrebno, naći novca za infrastrukturne projekte, a sada je važno da Evropa pokazuje spremnost za podršku.

„Ne možemo da stanemo, da se opustimo, moramo dalje da radimo. Znam da nije lako kad imate koaliciju sa više koalicionih partnera, pogotovo kad vam treba dvotrećinska većina za promjenu Ustava”, ocijenila je.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović rekao je da posjeta Baerbock dolazi onda kada Crna Gora bilježi značajan napredak na evropskom putu”, te da ona odražava posvećenost bilateralnoj saradnji i održavanju političkog dijaloga.

„Crna Gora cijeni i sa pažnjom prati stavove naših evropskih partnera. Mi smatramo da je proces proširenja realan i izvodljiv”, rekao je Ivanović i dodao da je to glavni spoljnopolitički cilj kome je Vlada posvećena.

On je rekao da je „naša EU perspektiva jasna i nepokolebljiva”, ističući da je regionu mjesto u EU.

Ivanović je rekao da je Crna Gora već godinama stoprocentno usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući i usvajanje paketa sankcija Rusiji nakon agresije na Ukrajinu, te da će se to nastaviti.

„Svaku zabrinutost oko negativnog uticaja Rusije, ili bilo koga drugoga, treba suočiti sa rezultatima. Ova Vlada i ovaj parlament su isporučili toliko rezultata u posljednja četiri mjeseca, tako da vam je jasno kakvi (negativni) efekti mogu biti…”, rekao je Ivanović.

XS
SM
MD
LG