Linkovi

Crna Gora: Apelacioni sud ukinuo presudu u slučaju "državni udar”


ARHIVA - Policija ispred Višeg suda u Podgorici za vrijeme izricanja presude o državnom udaru, 9. maja 2019.
ARHIVA - Policija ispred Višeg suda u Podgorici za vrijeme izricanja presude o državnom udaru, 9. maja 2019.

Apelacioni sud u Podgorici saopštio je u petak da je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Viši sud ranije osudio 13 osoba, uključujući i dvojicu Rusa i lidere Demokratskog fronta, zbog planiranja nasilnog svrgavanja tadašnje vlasti DPS-a s ciljem sprječavanja zemlje da pristupi NATO alijansi.

“Odlučujući u drugostepenom postupku o izjavljenim žalbama protiv presude specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Ks.br. 14/17 od 09.05.2019, vijeće Apelacionog suda je uvažilo žalbe branilaca optuženih i žalbu optuženog Bratislava Dikića u dijelu kojom su optuženici Eduard Shishmakov i Vladimir Popov oglašeni krivim da su počijili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člaba 401. stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore”, navodi se u saopštenju tog suda.

Apelacioni sud navodi da je uvažio žalbe branilaca i u dijelu kojim su optuženi Bratislav Dikić, Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević, Mihailo Čađenović, Andrija Mandić i Milan Knežević da su počinili isto krivično djelo iz člana 402 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore”.

“A u odnosu na optužene Bratislava Dikića, Predraga Bogićevića i Nemanje Ristića da su počinili isto krivično djelo iz člana 447 stav 1 a u vezi člana 20 i 25 Krivičnog zakonika Crne Gore”, navodi Apelacioni sud.

Sud je saopštio da je Vijeće tog suda, “povodom tih žalbi i po službenoj dužnosti” ukinulo prvostepenu presudu u osudjujućem dijelu i vratilo predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje pred potpuno izmijenjenim vijećem”

“Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samob presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nijesu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosi na postojanje krivičnih djela, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela”

Pored toga, Vijeće Apelacionog suda odlučilo je da optuženom Bratislavu Dikiću, koji se nalazi u pritvoru, ukine mjera pritvora i da se odmah pusti na slobodu.

Prvostepenom odlukom Višeg suda iz aprila 2019., na kraju dugog procesa koji su mediji nazvali sudjenje za “pokušaj državnog udara”, trinaestočlana grupa bila je osudjena na 69 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG