Linkovi

Predsjednički izbori u Crnoj Gori: DPS proglasio pobjedu Đukanovića


Predsjednički izbori u Crnoj Gori
Predsjednički izbori u Crnoj Gori

Vladajuća Demokratska partija socijalista saopštila je da je njen kandidat za predsjednika, Milo Đukanović, novi predsjednik Crne Gore, nakon njegove izvjesne natpolovične pobjede u prvom krugu izbora održanih u nedjelju.

''Istorijska pobjeda je ostvarena u atmosferi u kojoj je Đukanović bio sam protiv svih i ova pobjeda je potvrda podrške građana", saopštio je Miloš Nikolić, funkcioner Đukanovićeve partije.

Centar za monitoring saopštio je da je, na osnovu 75,4 posto obrađenih listića predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, osvojio 53,7 odsto glasova birača, dok je njegov najozbiljniji rival, kandidat tri opozicione grupe, Mladen Bojanić, osvojio 33,6 odsto glasača.

“Ovo je ozbiljna indikacija na krajnje rezultate, ne i konačna”, rekao je analitičar Miloš Bešić za TVCG. “Ono što možemo da očekujemo jeste da će gospodin Đukanović imati nešto manje od ovoga, a gospodin Bojanić i gospodja Vuksanović nešto više od ovoga."

On je rekao da "smo blizu da kažemo da je Milo Đukanović pobijedio u prvom krugu", te da je veoma vjerovatno da će "priča biti završena" večeras.

Od ostalih kandidata, kandidatkinja Socijaldemokratske partije Crne Gore, Draginja Vuksanović, osvojila je oko osam odsto glasova, dok su ostali kandidati osvojili ispod tri posto glasova birača.

Centar za demokratsku tranziciju saopštio je da je na izborima glasalo 64 posto birača, a domaći posmatrači da su izbori protekli znatno mirnije I bez tenzija nego na prethodnim parlametarnim izborima.

Pravo glasa je imalo 532.599 građana koji su glasali na 1.214 biračkih mjesta, a predsjednik Državne izborne komisije, Budimir Šaranović, rekao je ranije da su obezbijeđeni "svi normalni i organizacioni uslovi za održavanje izbora".

Ranije danas, predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, rekao je novinarima da očekuje da će građani na izborima potvrditi da država "odlučno nastavlja putem evropskog razvoja" i da očekuje pobjedu "u prvom, drugom ili bilo kom krugu".

Njegov rival iz opozicije, Mladen Bojanić, nakon jutrošnjeg glasanja pozvao je građane da glasaju kako bi "osmijehom i olovkom pokazali autokrati da mogu da ga spriječe da zemlju uvede u diktaturu".

Danas održani predsjednički izbori sedmi su od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a dosadašnji predsjednici bili su Momir Bulatović u dva mandata, Milo Đukanović u jednom i Filip Vujanović u tri mandata.

Glasanje su nadgledali dvije lokalne organizacije, Centar za monitoring sa 1,340 i Centar za demokratsku tranziciju sa 300 posmatrača, kao i međunarodna posmatračka misija OEBS-a, ODIHR-a, Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i Evropskog parlamenta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG