Linkovi

John McCain o članstvu Crne Gore u NATO: Rusija neće odlučivati o sudbini slobodnih naroda


John McCain: NATO nikada nije bio važniji
John McCain: NATO nikada nije bio važniji

Predsjedavajući senatskog Odbora za oružane snage, republikanski senator John McCain, pozdravio je članstvo Crne Gore Sjeveroatlantski savez (NATO), uz ocjenu da prvo proširenje Alijanse u osam godina predstavlja značajan korak ka većoj transatlantskoj integraciji u ključno vrijeme.

„Uzimajući u obzir sve kompleksnije izazove sa kojima se suočavamo sa obje strane Atlantika, NATO nikada nije bio važniji. U svijetlu obnovljenje ruske agresije, sve češćih terorističkih napada i prijetnji u cyber prostoru, transatlantski savez se mora držati zajedno. Pozdravljamo pomoć Crne Gore, kao 29. članica NATO-a, u borbi protiv tih prijetnji”, kazao je McCain u saopštenju koje je objavljeno u ponedjeljak.

Dodao je i da su crnogorski predsjednik Filip Vujanović, premijer Duško Marković i crnogorska vlada „hrabro izdržali pritisak Putinove Rusije da bi došli do ovog historijskog dana”.

„Ceremonija učlanjenja šalje snažnu poruku Vladimiru Putinu da Rusije neće odlučivati o sudbini slobodnih naroda i da će prevladati njihove demokratske aspiracije. Takođe, ubjedljivih 97 glasova "za" prijem Crne Gore, a samo dva protiv, ranije ove godine u Senatu, pokazuju jačinu američke posvećenosti NATO-u i Evropi cjelovitoj, slobodnoj i u miru”, poručio je u saopštenju senator iz Arizone.

Uz podsjećanje da je 5. juna obilježena 70. godišnjica Marshallovog plana i „trijumfa transatlantske saradnje koja je spasila Zapad”, senator McCain je zaključio:

"Sedamdeset godina kasnije, američka posvećenosti odbrani slobodnog svijeta, promovisanju demokratskih vrijednosti i obezbjeđivanju stabilnosti Evrope mora da ostane snažna.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG