Linkovi

Pro-ruski orjentirani stanovnici Krima slave ishod referenduma


EU i SAD uveli pojačane sankcije, a Bijela kuća referendum nazvala ilegalnim, navodeći da narušava ukrajinski ustav.

Nakon jučerašnjeg glasanja, pro-ruski orjentirani stanovnici Krima slave ishod referenduma.

Šef izborne komisije na Krimu, Mikhail Malyshev, je danas objavio zvanične rezultate referenduma.

Broj glasova na krimskom referendumu na pitanje da li ste za pridruživanje Rusiji kao dijelu Ruske Federacije je milion 233 hiljade i 2 glasa za, što je jednako 96.77% glasova, objavio je Michail Malysev.

Međutim onima koji se protive tom potezu je savjetovano da bojkotiraju referendum. Na međunarodnoj sceni, referendum je stvorio kontroverzu koja je prijetnje pojačanim sankcijama protiv Moskve dovela još jedan korak bliže ostvarenju. Dok su ministri vanjskih poslova EU u Briselu finalizirali detalje o sankcijama, britanski ministar vanjskih poslova William Hague je rekao da Britanija ne priznaje referendum kao legalan, legitiman ili smislen.

Kao rezultat predložili smo da krenemo ka sljedećem nivou evropskog odgovora sa zabranama na putovanje, i zamrzavanje imovine pojedinaca, rekao je gospodin Hague.

Evropska unija je danas označila 21 zvaničnika iz Rusije i Ukrajine protiv kojih će biti uvedene zabrana putovanja i trgovinske sankcije. Odmah nakon toga i Bijela kuća je objavila zamrzavanje imovine 11 ruskih zvaničnika povezanih sa političkim zagovaranjem mogućeg odvajanja Krima od Ukrajine i priključivanja Rusiji.

Bijela kuća je jučerašnji referendum nazvala ilegalnim, navodeći da narušava ukrajinski ustav. Također se navodi da Sjedinjene države i međunarodna zajednica nikada neće priznati to glasanje.

Pro-moskovski lider na Krimu, Sergei Sksyonov je objavio da njegova vlada danas daje zvaničnu prijavu za pridruženje Ruskoj federaciji. U Kijevu, prelazni ukrajinski premijer Arseniy Yatsenyuk je glasanje na Krimu kojeg je podržala Moskva nazvao cirkuskim spektaklom održanim pod oružanom prijetnjom Rusije.
XS
SM
MD
LG