Linkovi

Godina dana od ruske aneksije Krima: Ili otići ili preći na rusku stranu


Nakon što je prije godinu dana Rusija izazvala kontroverzu aneksiranjem Krima, dijela Ukrajine, ukrajinski građani I vojska u tom dijelu su bili primorani izabrati između dvije opcije, da postanu ruski državljani ili da napuste Krim. Neki Ukrajinci koji su ostali na Krimu se nalaze pod sve većim pritiskom da promijene stranu. Novinar Glasa Amerike Daniel Schearf se javlja iz Sevastopola na Krimu.

Ruska mornarica I specijalne snage su prije godinu dana blokirale I upale u ukrajinske baze na Krimu, dajući vojnicima koji su se u njima nalazili opciju da im se pridruže ili da odu. Bivši ukrajinski oficir Alexander kaže da, sa nemoćnom vladom u Kijevu, većina njegovih kolega vojnika je izabrala rusku stranu. On nije želio da ga u potpunosti identificiramo, upravo zbog osjetljivog pitanja mijenjanja strana, ali kaže da ne žali jer Rusiju smatra svojom domovinom.

Najteža stvar je da je moj otac ostao u Ukrajini. Znao sam da mi neće biti dozvoljeno da tamo idem, I to je bilo najteže, kaže Alexander.

On međutim kaže da ga otac I dalje posjećuje na Krimu, a on sam sada više zarađuje kao ruski oficir. Nakon raspada Sovjetskog saveza, Yuri Serdyuk je služio pod ukrajinskom zastavom, ali nakon aneksije, on se prijavio za rusku vojnu penziju. Usprkos tome što je bio primoran zatvoriti svoje poslovanje vezano za sigurnosnu stražu nakon što mu ukrajinska poslovna dozvola više nije važila, on se nada boljem životu pod ruskom vladavinom.

Da, penzija će biti bolja, sudim po svojim roditeljima koji su penzioneri. Uspoređujući penziju koju su imali u Ukrajini I onu koju dobijaju od Rusije, oni sada žive bolji život, kaže Yuri.

I dok mnogi na Krimu slave što su Rusi, 33 godišnji Andrei odbija odustati od svog ukrajinskog državljanstva. On živi sa mlađim bratom, koji je bivši ukrajinski vojni oficir koji je izabrao rusku stranu kako bi prehranio svoje dvoje djece. Andrei kaže da je odluka bila teška za njegovog brata, ali ne I za njega.

Njegova odluka je utjecala na naš odnos, koji je u određenim trenucima postajao veoma zategnut. Ponekad ne kažemo sve što želimo, šutimo. Mene osobno nerviraju neke stvari, osobito kada on nosi rusku uniformu, kaže Andrei.

Njegova obitelj I poslodavac ga podstiču da zatraži ruski pasoš, kako bi imao potpuno legalan status I pristup socijalnim uslugama. Ali Andrei kaže da, ukoliko ga to ne bude koštalo posla, on će ostati na Krimu, iako priznaje da nije vjerovatno da će Rusija ubrzo odustati od tog poluotoka.

Pratim vijesti I vidim šta se dešava u Kijevu. I bez Krima trenutno imaju puno toga što trebaju riješiti. Ali u svakom slučaju nada postoji I imam prijatelje sa kojima sam u kontaktu I koji se također nadaju da će se Krim vratiti Ukrajini, kaže Andrei.

Rusija uklanja nekolicinu preostalih ukrajinskih simbola na Krimu, ali prisvajanje tog dijela od strane vlade u Kremlju još uvijek dovodi do podjele među stanovnicima tog područja.

XS
SM
MD
LG