Linkovi

Približava se datum referenduma o odvajanju Krima, tenzije rastu


Samo nekoliko dana pred referendum o budućnosti ukrajinskog regiona Krim, sve su oči uprte u to poluostrvo gdje će ruska jezična većina vjerovatno stati na stranu Moskve. Prilično izvjesno otcjepljenje Krima od Ukrajine samo pojačava strah da se Moskva neće zaustaviti prije nego ostvari kontrolu nad svim dijelovima Ukrajine gdje se pretežno govori ruski. A to dalje vodi većim etničkim tenzijama u cijelom region.
Krimski proruski lider Sergei Aksyonov sasvim je jasan u svojim očekivanjima od nedjeljnog referenduma.

Danas je ukrajinska armija blokirana u svojim bazama. Nakon referenduma o budućoj zajednici sa Rusijom, oni će morati ili napustiti teritoriju Krima ili služiti u oružanim snagama i položiti zakletvu Autonomnoj Republici Krim ili Rusiji., kaže Aksyonov.

Za pripadnike manjina u toj oblasti, poput muslimanskih Tatara, takva saopštenja zvuče zlokobno. Nekadašnji sovjetski lider Staljin optužio je Tatare za kolaboraciju sa nacistima i deportirao ih je, nakon Drugog svjetskog rata, u daleke istočne dijelove tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Tatari su se kasnije vratili na Krim, ali sada strahuju od novog talasa odmazdi.

Abul Gafar, krimski tatar, kaže:
Krimski Tatari su na meti zbog toga što su muslimani. Što je još gore, ruski radikalni političari sanjaju o stopostotno ruskoj Rusiji, bez predstavnika bilo koje druge vjere ili nacije.

Astrid Thors, visoki komesar OSCE za pitanja nacionalnih manjina, izrazila je ozbiljnu zabrinutost za krimske Tatare, rekavši:.

Krimski Tatari su sad u položaju različitom od većine na Krimu i moja je procjena da je to pojačalo njihovu ranjivost. Dakle, ako želimo da pratimo situaciju, moramo pratiti šta se dešava sa njihovom populacijom i ne možemo nastaviti da to ignoriramo. Njima su neophodni resursi za integraciju i treba im naša puna pažnja.

I dok je Krim gotovo pa izgubljen za Kijev, postoji realna zabrinutost da bi i druga ruska govorna područja u regionu mogla da slijede taj primjer. Politički analitičar Volodymyr Kipen kaže da velika većina stanovnika Donjecke oblasti podržava jedinstvo Ukrajine, ali upozorava da rizik od separatizma nikako ne smije biti ignoriran.

Rizik od separatizma postoji u Donjeckom kraju, ali je ograničen i potican snagama izvan zemlje. Ako vlada bude reagirala kako treba, taj rizik može ostati izoliran, minimiziran – tako da ne postane prijetnja državi., kaže Kipen.

Ukrajinski premijer Arseniy Yatsenyuk je ove sedmice u posjeti Sjedinjenim Državama, gdje traži podršku zapada za očuvanje svoje zemlje.
XS
SM
MD
LG