Linkovi

Bijela Kuca: Pojacacemo pritisak na Rusiju ako dodje do referenduma o Krimu


Bijela Kuca je danas (nedjelja) upozorila Rusiju da ce na nju biti izvrsen pojacan medjunarodni pritisak ukoliko se provede referendum o pripajanju Krima Rusiji. Yamjenik Savjetnice za Nacionalnu Sigurnost Tony Blinken je izjavio za CNN da ce pritisak na Moskvu bivati samo veci ukoliko do recenog referenduma dodje 16. marta.

“Kao prvo, ako bude aneksije Krima , do referenduma kojim se Krim oduzima od Ukrajine i pripaja Rusiji, mi to necemo priznati, kao ni vecina svijeta, ,” kazao je gospodin Blinken said.

“Kao drugo, pritisak koji vec postoji u suradnji s nasim partnerima i saveznicima, ce bivati sve veci. Predsjednik je to jasno naznacio kada je objavio sankcije, kao sto su to kasnije uradili i Evropljani - dakle ovo je tek prvi korak, i uspostavili smo vrlo fleksibilan i vrlo jak mehanizam da bi pojacali pritisak, da bi poostrili sankcije, ,”


Zvanicnici na Krimu kazu medjutim da ce slijedece nedjelje glasati da se pridruze ruskoj federaciji, iako se medjunarodni napori protiv toga pojacavaju.

Danas je njemacka kancelarka Angela Merkel razgovarala s turskim premijerom Tayyip Erdoganom. Oba lidera su se slozila da ukrajinski teritorijalni integritet mora biti zasticen pod svaku cijenu. U saopcnjeu vlade u Berlinu se kaze da je planirani referendum o statusu Krima nelegalan.
Agencija Reuters je izvijestila da Merkel i Erdogan kazu da su sada vazni napori da se formira jedna medjunarodna kontakt grupa i odbor za istragu nasilja posljednjih nedjelja.

Prema Reutersu, Erdogan je rekao da je Turska spremna pomoci medjunarodnoj kontakt grupi s obzirom na bliske odnose vlade u Ankari s Ukrajinom i Rusijom, kao i zbog posebnih odnosa s krimskim Tatarima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je danas telefonom razgovarao s britanskim premijerom Davidom cameronom i njemackom kancelarkom Angelaom Merkel i rekao da su mjere koje su podezele vlasti na Krimu u skladu s medjunarodnim pravom.Obama ce se susresti s ukrajinskim Premijerom

Predsjednik Obama se u srijedu sastaje u Bijeloj Kuci s ukrajinskim premijerom Arseny Yatsenyukom kako bi razgovarali o naporima da se kriza rijesi.

Obama je ranije rekao da ce svaki referendum o pripajanju Krima Rusiji biti krsenje medjunarodnog zakona, kojom prilikom je objavio i sankcije na Rusiju, kao i vizna ogranicenja, te zamrzavanja sredstava onih individa koje su odgovorne za rusku intervenciju na Krimu.

Ukraine kaze da nece provocirati Rusiju

Vrsitelj duznosti ministra obrane Ukrajine Ihor Tenyukh je izjavio da Kijev nema planova da posalje vojsku na Krim. Agencija Interfax javlja kako je Tenyukh kazao da ukrajinske trupe vrse vjezbe, ali su te vojne vjezbe strogo ogranicene.

U medjuvremenu su ukrajinski lideri na skupu odrzanom danas (nedjelja) kazali da nece dati niti jedan centimetar teritorije Rusiji. Istodobno je odrzan pro-ruski skup, i tenzije izmedju dva prosvjeda su porasle, ali nije zabiljezeno nasilje.


H
XS
SM
MD
LG