Linkovi

CPJ: Deset zemalja u kojima se novinari najviše ograničavaju i hapse


Odbor za zaštitu novinara je objavio listu od deset zemalja u kojima su mediji najviše ograničeni. Na vrhu liste se nalaze Eritreja i Sjeverna Koreja. U izvještaju koji je objavljen danas, Odbor navodi da te zemlje zlostavljaju i zatvaraju novinare, te cenzuriraju internet kako bi ušutkale novinare.

U danas objavljenom izvještaju Odbora za zaštitu novinara se navodi deset zemalja u kojima se novinari zatvaraju. Kina je, kako se navodi, zemlja u kojoj se novinari najviše hapse i gdje se 44 novinara nalaze iza rešetaka. Odbor navodi da se Iran koristi masovnim i nasumičnim zatvaranjima kako bi ušutkao disidente ili ih primorao na egzil. Samo ove godine je u svijetu zatvoreno 200 novinara. Courtney Radsch iz Odbora za zaštitu novinara kaže da je u ovim trenucima opasno biti novinar.

Posljednje tri godine su bile najopasnije za novinare, sa rekordnim brojem ubistava i hapšenja. A prema podacima Odbora, više od 400 novinara je bilo primorano otići u egzil u posljednjih pet godina, kaže Courtney Radsch.

Cenzura interneta je ključno oruđe kako bi se ušutkali kritičari. U Sjevernoj Koreji, samo politička elita ima pristup internetu. Na Kubi, blogeri moraju svoja pisanja stavljati iz stranih ambasada ili hotela kako bi imali necenzuriranu internet vezu. 642 miliona korisnika interneta u Kini se suočava sa takozvanim velikim zidom, koji blokira neke stranice i društvene medije.

Cenzura je veoma moćno sredstvo koje ograničava protok informacija. Kako bi ste zaobišli cenzuru često morate imate napredne tehničke sposobnosti, sredstva i tehniku, i znati kako da svoje izvore držite bezbjednim.

Pokret arapskog proljeća je doveo do racija u Eritreji, gdje je vlada odustala od planova za pružanje mobilnog interneta za svoje građane. Nakon arapskog proljeća, Saudijska arabija je nadopunila zakone o štampi kako bi spriječila objavljivanje materijala koji se suprotstavljaju šerijatskom zakonu ili potkopavaju javni red. Državni mediji su često jedini izvor informacija u deset zemalja koje se nalaze na listi. Courtney Radsch kaže da objavljivanje izvještaja daje do znanja novinarima i stanovnicima tih zemalja da svijet promatra i da brine. Uz već spomenute zemlje, na listi od deset najgorih zemalja za novinare se još nalaze i Etiopija, Azerbejdžan, Vijetnam, Burma i Kuba.

XS
SM
MD
LG