Linkovi

CPJ: Novinarstvo postaje sve opasnija profesija


Francuski fotograf Remi Ochlik i američka novinarka Marie Colvin su ubijeni u Siriji 22 februara 2012
Francuski fotograf Remi Ochlik i američka novinarka Marie Colvin su ubijeni u Siriji 22 februara 2012

Odbor za zaštitu novinara navodi da su novinarima potrebni novi načini brige za vlastitu sigurnost.

Novinari rade u sve opasnijim uvjetima, na mjestima gdje je sigurnost postala ozbiljna zabrinutost. Digitalna tehnologija i smanjenja budžeta u medijskim organizacijama doveli su do toga da sve više reportera na prvim linijama izvještavanja rade kao samostalni ili nezavisni novinari, bez institucionalne podrške koju su imali stalno zaposleni novinari. Kao rezultat toga, Odbor za zaštitu novinara, nezavisna organizacija koja promovira slobodu medija u svijetu, navodi da su novinarima potrebni novi načini brige za vlastitu sigurnost.

Odbor za zaštitu novinara navodi da su se novinarska profesija i prijetnje s kojima se novinari suočavaju dramatično izmijenili protekle decenije. Nove tehnologije i ekonomski uvjeti omogućavaju novinarima da izdaju internet magazin ili kvalitetne multimedijske izvještaje za samo mali dio cijene u odnosu na ono koliko su takvi izvještaji koštali u prošlosti. Organizacije danas ne žele platiti visoku cijenu za novinarske izvještaje, usljed čega veliki broj novinara izvještava o opasnim pričama, od izljevanja nafte i nesreća na autoputevima, oružanih sukoba i političkih prosvjeda, do tsunamija i organiziranog kriminala, na vlastitu ruku, sa malo ili nimalo podrške ili treninga. Savjetnik za sigurnost novinara Frank Smyth, kaže da novo izdanje Vodiča za sigurnost novinara upravo odražava te promjene, što znači da novinari moraju preuzeti odgovornost za vlastitu sigurnost, koju im više ne mogu pružati medijske organizacije.

Sigurnost je osnovna funkcija novinarske profesije. Postoje tri osnovne komponente novinarske sigurnosti, to su fizička sigurnost, digitalna sigurnost i briga za vlastito psihičko zdravlje, kaže gospodin Smyth.

On dodaje da su novinari tek nedavno počeli postajati svjesni važnosti digitalne sigurnosti.

Novinari moraju zaštititi informacije koje imaju na svojim kompjuterskim diskovima, moraju biti sposobni zaštititi svoje komunikacije, bez obzira da li se radi o email porukama ili telefonskim pozivima, mobitelima. Moraju biti sposobni sigurno operirati na mjestima kao što je Sirija, koristiti satelitske telefone i slati informacije, a da ne postanu meta, kaže Frank Smyth.

Odbor za zaštitu novinara navodi da novinari također moraju imati sposobnosti za zaštitu vlastite sigurnosti, kao što su planiranje ulaska i izlaska kada idu u opasne situacije. Oni također moraju znati kako da se nose sa stranim birokracijama u slučaju povrede ili hapšenja. Odbor navodi da novinari moraju biti sigurni da unaprijed znaju rizike i poduzeti korake kako bi ih izbjegli.

Dopisnik Glasa Amerike Peter Heinlein je u maju bio uhapšen u Etiopiji dok je pokušavao intervjuirati prosvjednike na jednom prosvjedu. On kaže da novinarstvo definitivno postaje sve opasnija profesija.

Ovo je trenutak kada novinarima širom svijeta treba reći:” Kada idete na teren, morate znati da ulazite u arenu, u okruženje koje je sve sofisticiranije u zbunjivanju novinara i njihovom sprječavanju da šalju izvještaje. Ali u okruženjima gdje vlada kontrolira ili nastoji kontrolirati informacije, susrećete se sa svakojakim preprekama i kada dođete u situaciju u kakvoj sam ja bio u Etiopiji, ako nemate prethodno znanje, mogli biste se naći u opasnosti, kaže Peter Heinlein.

On dodaje da su novinari podložni grubom tretmanu kakav je i on imao, ali da mu je trening kroz koji je prošao, pomogao da zna da u takvim situacijama ne treba pružati otpor. Vodič za zaštitu novinara također navodi važnost vlastite brige za psihičko zdravlje, kako bi se prepoznala i liječila trauma koju mogu uzrokovati opasni zadaci, koju mogu dovesti i do seksualnog napastvovanja. Dopisnica mreže ABC Martha Raddatz kaže da vlastita emocionalna briga znači spajanje sa drugim ljudima u zonama sukoba, drugim novinarima, ekipama i vojskom.

Oslanjate se jedni na druge, vjerujete jedni drugima. Mislim da se uzajamno štitimo jer je jedna od opasnosti kada dođete u zonu sukoba da ponekad zaboravite na svoju fizičku sigurnost, psihičko zdravlje ili digitalnu sigurnost, kaže Martha Raddatz.

Ona kaže da se i novinarima mogu vratiti bolna sjećanja i da moraju imati načine kako da se s tim nose. Martha Raddatz dodaje da je izvanredno što Vodič za novinare uključuje i pitanje brige za vlastitu psihu. Dobar novinar, kaže ona, mora biti i suosjećajan. Novinar Glasa Amerike Sean Maroney, koji je izvještavao iz Pakistana i Afganistana, kaže da novinari moraju pročitati Vodič prije nego se nađu u opasnim situacijama.

Da budem iskren, kada god sam se našao u situaciji gdje mi je prijetila opasnost, nisam mislio na vodič, već sam morao jednostavno reagirati, kaže Sean Maroney.

Novi Vodič za sigurnost novinara daje novinarima uputstva kako da zaštite sami sebe, svoje izvore i svoj rad.
CPJ: Novinarstvo postaje sve opasnija profesija
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00
XS
SM
MD
LG