Linkovi

Odbor za zaštitu novinara poziva BH vlasti da istraže prijetnje Srđanu Puhalu


Srdjan Puhalo
Srdjan Puhalo

Vlasti Bosne i Hercegovine trebale bi brzo i temeljito istražiti prijetnje smrću kolumnistu Srđanu Puhalu i osigurati njegovu sigurnost, priopćeno je u utorak iz Odbora za zaštitu novinara.

"Puhalo, kolumnist informativnog portala Frontal, dobio je 6. maja brojne online uvrede, prijetnje fizičkim nasiljem i prijetnje smrću nakon mišljenja koje je objavio na web stranici Analiziraj, prema izvješćima regionalne Safejournalists.net stranice koja prati nasilje nad novinarima, kao i Puhala, koji se dopisivao s CPJ-om putem e-maila.

Puhalovo mišljenje, u kojem je raspravljao o kontroverzi oko službenih procjena broja djece ubijene u opsadi Sarajeva tijekom Jugoslavenskih ratova 1990-ih, izazvalo je oštru reakciju na društvenim mrežama, a Puhalo je u komentarima dobio desetke uvreda i prijetnji u direktnim porukama, prema ovim izvješćima. Prema Puhalovom i CPJ-ovom pregledu screenshot poruka na Facebooku, bilo je prijetnji fizičkim nasiljem, uključujući "mučenje" i "premlaćivanje", te prijetnje smrću. Prema pregledu CPJ-a, pet prijetećih poruka stiglo je s tri računa.

“Ove prijetnje upućene kolumnistu Srđanu Puhalu su izuzetno zastrašujuće, a vlasti u Bosni i Hercegovini ih moraju shvatiti ozbiljno, posebno kada su došle s naloga na društvenim mrežama čijim se vlasnicima očito može ući u trag”, rekao je Attila Mong, predstavnik CPJ-a za Europu. “Prijetiti novinaru zbog njegovog mišljenja potpuno je neprihvatljivo, a vlasti moraju poduzeti sve moguće mjere kako bi osigurale Puhalovu sigurnost.”

Puhalo je za CPJ rekao da je nakon prijetnji podnio prijavu policiji u Banjoj Luci, gdje živi, te da čeka vijesti o istrazi.

CPJ je e-poštom poslao pitanja novinarskom odjelu Policijske uprave u Banjoj Luci, ali nije odmah dobio odgovor.

CPJ je također poslao izravne poruke na Facebook račune koji su uputili prijetnje, ali nije dobio nikakve trenutne odgovore.", navedeno je iz Odbora za zaštitu novinara.

XS
SM
MD
LG