Linkovi

Čovjek se izjasnio krivim za zločin iz mržnje u slučaju ubistva kineskog migranta


Arhiv - Fotografa Yao Pan Maa u kritičnom stanu u bolnici, nakon što je napadnut 23. aprila 2021. u New Yorku.
Arhiv - Fotografa Yao Pan Maa u kritičnom stanu u bolnici, nakon što je napadnut 23. aprila 2021. u New Yorku.

Muškarac iz New Yorka priznao je u četvrtak krivicu za zločin iz mržnje za ubistvo iz nehata prilikom prebijanja kineskog imigranta koji je skupljao limenke da bi zaradio novac.

Očekuje se da će Jarrod Powell (51) dobiti 22-godišnju zatvorsku kaznu za smrt Yao Pan Maa 2021. Ubistvo je privuklo nacionalnu pažnju kao dio rasta zločina iz mržnje protiv Amerikanaca Azijaca i pacifičkih ostrvljanja (AAPI) u New Yorku i širom zemlje .

"Ovaj ničim izazvan napad oduzeo je život Yao Pan Mau i oduzeo osjećaj sigurnosti mnogima u AAPI zajednici u New Yorku", rekao je okružni tužilac Manhattana Alvin Bragg u saopštenju u četvrtak.

Poruka u kojoj se traži komentar dostavljena je Powellovom advokatu.

Ma je 23. aprila 2021. naglo napadnut s leđa, oboren na zemlju, šutiran i zgaženo mu je na glavu u ulici u istočnom Harlemu, saopštile su vlasti. Njegov napadač je pobjegao i ostavio ga bez svijesti, a obližnji vozač autobusa pozvao je vozilo hitne pomoći.

Ma, 61, zadobio je traumatsku povredu mozga i nikada nije došo svijesti. Od zadobijenih povreda preminuo je osam mjeseci kasnije.

Powelll je uhapšen četiri dana nakon napada. Izjašnjavajući se krivim, on je priznao da je ciljao Ma jer je žrtva bila Azijac, tvrdi Braggova kancelarija.

Maini voljeni su odobrili sporazum o priznanju krivice, rekla je portparolka porodice Karlin Chan.

"Iako ovo neće vratiti gospodina Yao Pan Maa, to je značajna nagrada koju možemo da prihvatimo", rekao je Chan, napominjući da izjašnjavanje poštedi porodicu bola suđenja.

Ma i njegova supruga su emigrirali u SAD u oktobru 2018. iz Kine, gdje je Ma bio kuhar dim suma (jastučića od testa), kaže Chan. Rekao je da su i mama i njegova supruga izgubili posao - on kao kuhinjski radnik, a ona kućna pomoćnica - tokom zatvaranja zbog pandemije koronavirusa 2020. godine, a par je potom počeo da skuplja limenke i flaše da bi zaradio na vraćanju novca.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG