Linkovi

Stotine naučnika tvrdi da se koronavirus prenosi vazduhom, traže da WHO promijeni preporuke


Grafički prikaz ćelije (crvna) napadnute koronavirusom (žute boje)
Grafički prikaz ćelije (crvna) napadnute koronavirusom (žute boje)

Stotine naučnika saopštilo je da postoje dokazi da novi koronavirus u malim česticama u vazduhu može inficirati ljude i pozvalo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da promijeni preporuke, objavio je New Tork Times (NYT) u subotu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da se bolest primarno širi sa osobe na osobu preko malih kapljica iz nosa ili usta, koje se šire kada osoba sa virusom kašlje, kiše ili govori.

U otvorenom pismu toj agenciji, koje istraživači planiraju da objave u naučnom časopisu naredne sedmice, 239 naučnika iz 32 zemlje naglašava dokaze koji pokazuju da male čestice mogu da inficiraju ljude, piše NYT.

"Upoznati smo sa člankom i naši stručnjaci analiziraju njegov sadržaj", rekao je portparol WHO Tarik Jašarević u odgovoru na zahtjev Reutersa za komentar poslat e mailom.

Bez obzira da li ga nose velike kapljice koje se kreću kroz vazduh nakon kihanja, ili mnogo manje kapljice nakon izdisaja, koje se mogu kretati po prostorijama, koronavirus se prenosi vazduhom i može zaraziti ljude pri udisanju, rekli su naučnici, a prenosi NYT .

Međutim, zdravstvene agencije kažu da dokazi za to da se virus prenosi vazduhom nisu pouzdane, piše NYT.

"Posebno tokom posljedna dva mjeseca, nekoliko puta smo izjavljivali da razmatramo prenošenje vazduhom kao mogućno, ali svakako nepodržano čvrstim ili bar jasnim dokazima", rekla je dr Benedeta Alegranci, koju je citirao NYT.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG