Linkovi

Šef WHO: Politizacija pandemije škodi globalnim naporima


WHO Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus attends the 147th session of the WHO Executive Board held virtually by videoconference, amid the COVID-19 pandemic, May 22, 2020, in this image provided by the World Health Organization in Geneva.
WHO Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus attends the 147th session of the WHO Executive Board held virtually by videoconference, amid the COVID-19 pandemic, May 22, 2020, in this image provided by the World Health Organization in Geneva.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije izjavio je da se pandemija koronavirusa politizira i da je nedostatak globalnog liderstva u borbi protiv virusa veća prijetnja od samog virusa.

"Svijetu su očajnički potrebni nacionalno jedinstvo i globalna solidarnost. Politizacija pandemije pogoršava stanje", izjavio je u ponedjeljak generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus tokom videokonferencije za Samit Svjetskih vlada sa sjedištem u Dubaiju.

„Najveća prijetnja s kojom se suočavamo sada nije sam virus. To je nedostatak globalne solidarnosti i globalnog liderstva “, dodao je Tedros.

Tedros nije rekao na koga misli da je politizirao pandemiju.

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je WHO zbog odgovora na epidemiju koronavirusa rekavši da se organizacija ponašala prelagano i s previše hvale za Kinu. On je zaprijetio da će zaustaviti sva američka sredstva za organizaciju.

Tedros je rekao da je svijet u ponedjeljak izvijestio o skoku od 183.000 novih potvrđenih slučajeva COVID-19 u nedjelju, što je najveći jednodnevni porast zabilježen od početka pandemije.

Globalna infekcija premašila je u ponedjeljak 9 milijuna ljudi. Tedros je napomenuo da je svijetu trebalo tri mjeseca da zabilježi milion virusnih infekcija, ali posljednjih 1 milion slučajeva došlo je u samo osam dana.

Globalni slučajevi virusa sve su brojniji u Brazilu i Indiji, dok Sjedinjene Države izvještavaju o novim epidemijama.

Brazilsko ministarstvo zdravlja saopćilo je da je u ponedjeljak ta zemlja zabilježila 21.432 nova potvrđena slučaja u protekla 24 sata, zajedno sa 654 nova smrtna slučaja.

Indija je također u ponedjeljak izvijestila da je u protekla 24 sata zabilježen rekordan broj slučajeva i 400 novih smrti.

Više desetina američkih država bilježi sve veći broj slučajeva. U New Yorku, međutim, jednom epicentru američke epidemije, broj slučajeva opada. Ponedjeljak je otvorio još poslova u gradu.

U Britaniji je vlada prijavila najniži dnevni broj smrtnih slučajeva COVID-19 od sredine marta- 15.

Novi Zeland najavio je u ponedjeljak da pooštrava određena ograničenja jer pokušava sanirati nove slučajeve, sve uvezene, nakon što je objavljeno da su eliminirani svu aktivni slučajevi u zemlji.

Mjere uključuju produženje zabrane pristajanja brodova za krstarenje u novozelandskim lukama i strože uvjete koji se moraju ispuniti prije nego oni koji stignu iz inozemstva mogu napustiti karantin.

Novi Zeland je prijavio devet novih slučajeva, uključujući još dva u ponedjeljak, a svi se trenutno nalaze u izolacionim objektima.

Južna Koreja, koja se posljednjih sedmica bavi porastom broja slučajeva, uglavnom na području Seula, prijavila je u ponedjeljak 17 novih slučajeva, što je najmanji porast u gotovo mjesec dana.

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da je putem potvrđenog broja potvrđenih slučajeva prešao oznaku od 300.000. Južna Afrika ima najviše, više od 101.000.

U Pakistanu su vlasti dozvolile da se u ponedjeljak ponovo pokrene trgovina sa susjednim Afganistanom. Kamioni koji su prevozili voće, povrće i drugu robu uspjeli su preći granicu Ghulam Khan.

Saudijska Arabija je rekla da ovogodišnje hodočašće na sveta mjesta Islama, uključujući Meku, neće biti otkazano, ali će na tim mjestima biti dozvoljen samo "vrlo ograničen broj" ljudi.

U Japanu dobre vijesti za ljubitelje sporta. Šefovi profesionalnih liga za bejzbol i fudbal u zemlji rekli su u ponedjeljak da se od 10. juna igraju utakmice kojima će moći prisustvovati do 5000 navijača. Od njih će se tražiti da nose maske i da izbjegavaju vikanje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG