Linkovi

Različite COVID-19 vakcine se mogu miješati, Pfizer efikasan i protiv indijskog soja


FILE - A nurse picks a syringe containing a dose of the AstraZeneca's COVID-19 vaccine at a vaccination center in Barcelona, Apr. 26, 2021.
FILE - A nurse picks a syringe containing a dose of the AstraZeneca's COVID-19 vaccine at a vaccination center in Barcelona, Apr. 26, 2021.

Istraživanja su pokazala kako je miješanje različitih COVID-19 vakcina sigurno i efikasno te kako Pfizer vakcina štiti dobro i od indijskog soja koronavirusa.

Usljed zabrinutosti zbog pojave trombotičkih događaja, naročito kod mlađih ljudi nakon primanja AstraZeneca vakcine, počelo se sa primjenom ove vakcine kod starijih, a mlađima koji su primili prvu dozu ove vakcine je savjetovano da prime neku drugu dostupnu vakcinu, poput Pfizer/BioNTech.

Međutim, to je rađeno „na slijepo“, bez potrebnih podataka o efikasnosti ovakvog miješanja vakcina. Većina imunologa je bila prilično sigurna kako će ovo dati dobar imunološki odgovor i da ne bi trebalo biti problema sa sigurnošću. Ali, sada, otprilike mjesec dana nakon ovih preporuka, imamo i podatke koji sugeriraju da ova taktika nije pogrešna.

Preliminarni rezultati španske studije na oko 600 osoba, objavljeni trenutno samo kao online prezentacija, pokazali su kako je miješanje različiti vakcina, u ovom slučaju AstraZeneca Vaxzevria i Pfizer Comirnaty moguće. Studiju je vodi Carlos III Institut za zdravstvo u Madridu.

Studija je pokazala da je ovako miješanje čak efikasnije, što je sa imunološke tačke gledišta i očekivano jer organizam nakon prve doze adenovirusne vakcine, kakva je AstraZeneca, već stvori i imunološki odgovor na virus-nosač. S druge strane, RNK vakcine, poput Pfizerove, pokreću jači imunološki odgovor nakon druge doze, a i nuspojave nakon druge doze se nešto izraženije.

Izgleda i da miješanje vakcina uzrokuje nešto veću učestalost uobičajenih blagih nuspojava vakcinacije, kakve su groznica, malaksalost, temperatura, ali ništa od toga nije opasno.

Pored ovih vijesti, dobra vijest je i to što se Pfizer vakcina pokazala efikasnom i protiv indijskog soja virusa SARS-CoV-2. Efikasnost iznosi 88% protiv simptomatskog COVID-19 uzrokovanog indijskom varijantom (B.1.617.2) 2 sedmice nakon primanja druge doze, što je nešto niže od 93% koliko je ova vakcina efikasna na kentskom, „britanskom“ soju, ali i dalje se radi o visokoj učinkovitosti.

AstraZeneca ima nešto nižu efikasnost protiv ovog soja, oko 60%, dvije sedmice nakon druge doze, ali stručnjaci kažu da je to najvjerovatnije zbog veće razmaka između doza te se efikasnost ove vakcine povećava s vremenom. Podsjetimo – doze Pfizer vakcine se daju u razmaku od 21 dan, a AstraZeneca obično u razmaku od 12 sedmica, ali može i kraće, za 4 sedmice. Očekuje se da će efikasnost AstraZeneca Vaxzevria biti 80% 11-12 sedmica nakon druge doze. Ovoj vakcini treba duže da dosegne maksimum efikasnosti, ali onda daje otprilike jednake rezultate kao Pfizerova.

Obje vakcine su bile svega 33% efikasne protiv indijskog soja tri sedmice nakon prve doze. Ovo znači da se osobe koje prime prvu dozu moraju podsjećati na to da se čuvaju, nose masku i izbjegavaju okupljanja i ne zaboravljaju na mjere. I potpuno vakcinisane osobe se moraju pridržavati epidemioloških mjera sve dok je procenat vakcinisanih nizak.

Da ove vakcine štite i od indijskog soja, veoma je važna informacija u vremenu kada se ovaj soj širi Ujedinjenim Kraljevstvom i drugdje. Ali, treba znati da se širi uglavnom kroz mlađe nevakcinisane populacije te da će početak vakcinacije i dvadestogodišnjaka biti važan korak u suzbijanju pandemije.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG