Linkovi

Kubanska vakcina efikasna 92.28%, ali nema objavljenih studija


A scientist works on the development of Abdala, an experimental vaccine for COVID-19, at the Center for Genetic Engineering and Biotechnology (CIGB) in Havana, Cuba.
A scientist works on the development of Abdala, an experimental vaccine for COVID-19, at the Center for Genetic Engineering and Biotechnology (CIGB) in Havana, Cuba.

Kuba je u ponedjeljak izjavila da se njena vakcina protiv COVID-19 Abdala pokazala efikasnost od 92.28% u posljednjim fazama kliničkih ispitivanja.

Tehnički naziv ovog kandidata za vakcine je CIGB-66, a razvija ga Centar za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju na Kubi. Ovaj kandidat za vakcinu je ime dobio prema patriotskoj drami kubanskog heroja nezavisnosti Joséa Martíja.

Radi se o vakcini koja se bazira na proteinskoj podjedinici, što znači da sadrži proteine iz virusa SARS-CoV-2 koji pokreću imunološki odgovor. Ova bi se vakcina, ako bude odobrena, davala u tri doze.

Međutim, do sada nije objavljen niti jedan puni rezultat kliničkih ispitivanja u relevantnoj medicinskoj literaturi. Rezultati su objavljeni na Twitter profilu centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju

Vakcina je prvo ispitivana na 128 000 osoba, a planirana je i šira studija na 1.7 miliona stanovnika u Havani.

Kuba razvija još jednu vakcinu protiv COVID-19, vanu Soberana-02, a koja po tehnologiji spada u konjugirane vakcine.

Kuba je odlučila da se za vakcinaciju ne oslanja na uvoz, nego da razvoje sopstvenu vakcinu, međutim, zbog toga je stanovništvo ove zemlje bilo izloženo širokoj transmisiji virusa i epidemiološka situacija je jedno vrijeme bila kritična

XS
SM
MD
LG