Linkovi

Globalni utjecaj COVID-19 vakcina: 20 miliona života spašeno


Virus Outbreak-Updating Vaccines
Virus Outbreak-Updating Vaccines

Vakcine protiv COVID-19 slabije štite od novih varijanti virusa s vremenom je virus mutira, ali globalni utjecaj ovih vakcina u spašavanju života nije zanemariv. Jedna studija je procijenila kako su vakcine spasile oko 20 miliona života.

U The Lancet Infectious diseases krajem juna izašao je rad koji procjenjuje koliko su života spasile vakcine protiv COVID-19. Vakcine protiv koronavirusa spriječila su gotovo 20 miliona smrti u prvoj godini otkako su uvedene, prema prvom velikom istraživanju na tu temu.

Autori, s Imperial College London, napravili su matematički model globalnog utjecaja vakcina protiv COVID-19.

Na temelju službeno prijavljenih smrtnih slučajeva od COVID-19, procijenili su da je vakcinacija spriječila 14,4 miliona smrtnih slučajeva od COVID-19 u 185 zemalja i teritorija između 8. decembra 2020. i 8. decembra 2021. Ova procjena porasla je na 19,8 miliona izbjegnutih smrtnih slučajeva od COVID-19 kada su autori koristili višak smrtnih slučajeva kao procjenu pravog opsega pandemije. To predstavlja globalno smanjenje od 63% ukupnog broja smrtnih slučajeva tokom prve godine imunizacije protiv COVID-19.

Autori su također procijenili dodatne smrtne slučajeve koji bi bili spriječeni da su ciljevi pokrivenosti imunizacijom od 20% koje je postavio COVAX i 40% koje je postavila WHO postignuti do kraja 2021.

Gotovo 600.000 dodatnih smrti moglo je biti spriječeno da je postignut cilj WHO da se vakcinisalo 40% stanovništva svake države do kraja 2021. godine, bio je zaključak rada.

Nažalost, Bosna i Hercegovina spada u grupu zemalja u kojima je imunizacija na COVID-19 kasno započela, u kojoj postoji veliki otpor vakcinama i nalazi se u vhu globalne liste broja smrtnih slučajeva na milion stanovnika. Bosna i Hercegovina je 3. sa 4 878 smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG