Linkovi

Počelo davanje četvrte doze vakcina protiv COVID-19


ilustracija
ilustracija

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju (SST) pri ministarstvu zdravstva Federacije BiH, napravilo je preporuke za primanje drugog bustera, odnosno, četvrte doze vakcina protiv COVID-19.

Preporuka je da ovu dozu prime osobe starije od 60 godina i osobe koje su pod imunosupresijom, zbog bolesti ili liječenja i to najmanje 4 mjeseca nakon treće doze.

Osobe koje pripadaju starijim dobnim skupinama, kao i osobe koje su pod imunosupresijom, su pod najvećim rizikom od teških oblika COVID-19, tokom vremena, imunitet stvoren nakon vakcinacije može značajnije oslabiti prije jeseni. SST za imunizaciju preporučuje, kao strategiju predostrožnosti, drugu revakcinaciju najmanje 4 mjeseca nakon prve revakcinacije: osobama u dobi od 75 godina i starijim (naročito u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih osoba), osobama u dobi od 60 – 75 godina te osobama u dobi od 12 godina i starijim koje su pod imunosupresijom“, piše u preporukama SST objavljenim 16. maja 2022. na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Naime, najviše koristi od četvrte doze bi imale upravo ove kategorije – starije osobe i osobe kojima je iz nekog razloga oslabljen imunološki sistem.

U osobe koje imaju imunosupresiju, odnosno oslabljen imunološki sistem spadaju pacijenti koji se podvrgavaju hemoterapiji koja dovodi do imunosupresije, pacijenti podvrgnuti radikalnoj radioterapiji, primatelji transplantiranih čvrstih organa, koštane srži ili matičnih stanica, osobe s HIV infekcijom u svim fazama, multiplim mijelomom ili genetičkim poremećajima koji utječu na imunološki sistem.

Osobe koje nemaju ova stanja, mlađe od 60 godina, koje ipak žele primiti četvrtu dozu, moći će je primiti, ali treba imati na umu da četvrta doza neće mnogo umanjiti rizik zaraze, mada stoji da može ponešto umanjiti rizik ozbiljnog ishoda (hospitalizacija i smrt).

Četvrta doza vakcina protiv COVID-19 vraća antitijela na nivo uočen nakon treće doze, ali pruža samo skroman poticaj u zaštiti od infekcije, sudeći prema malom ispitivanju provedenom u Izraelu, koje je još u formi preprinta, odnosno, studija nije recezirana.

Ta studija sugeriše da su trenutne mRNA vakcine dosegle „gornju granicu imuniteta" nakon treće doze. Daljnje doze će vjerojatno samo povratiti imunitet izgubljen tokom vremena zbog slabljenja.

Trenutne vakcine protiv COVID-19 su i dalje na bazi originalnog soja virusa, a virus je umnogome mutirao i promijenio se.

Već se odavno naglašava potreba za stvaranjem nove generacija vakcina protiv kovida koje bi bile bazirane na kasnijim varijantama virusa, odnosno vakcina koje sadrže ribonukleinsku sekvencu i starih i novih sojeva.

Moderna je najavila upravo takvu, bivalentnu vakcinu koja se bori protiv originalnog soja i protiv omikrona. Sada već postoje i „mlađe“ varijante virusa od omikrona, poput BA.4 i BA.5, ali bi vakcina koja je ažurirana na omikron mogla jako dobro štititi i od ovih varijanti, svakako bolje nego ona bazirana na originalnom soju.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG