Linkovi

Novavaks odložio testiranje eksperimentalne vakcine u Americi


Novavaks je saopštio da se zaključci treće faze istraživanja koja se sprovodi u Britaniji očekuju u prvom tromjesečju 2021. godine i da bi mogli biti osnova za odobrenje te vakcine na globalnom nivou (Foto: AFP)
Novavaks je saopštio da se zaključci treće faze istraživanja koja se sprovodi u Britaniji očekuju u prvom tromjesečju 2021. godine i da bi mogli biti osnova za odobrenje te vakcine na globalnom nivou (Foto: AFP)

Američki proizvođač vakcina Novavax odložio je početak kasnije faze testiranja eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa u Sjedinjenim Državama za kraj novembra – navodeći kao razlog kašnjenje u proizvodnom procesu.

Kompanija je saopštila da se zaključci treće faze istraživanja koja se sprovodi u Britaniji očekuju u prvom tromjesečju 2021. godine i da bi mogli biti osnova za odobrenje te vakcine na globalnom nivou – ali za te navode nije ponudila dodatna objašnjenja.

Nije, međutim, ni u potpunosti jasno šta bi to konkretno moglo značiti za Sjedinjene Države – a Novavaks za sada nije odgovorio na upite za razjašnjenje.

Takođe, kopanija Novavaks saopštila je da zaključke o ranim i srednjim fazama istraživanja planira da saopšti u petak. Ranije objavljeni podaci ukazali su da je vakcina koju razvijaju proizvela visok nivo antitijela protiv koronavirusa.

Mislim da se američka Uprava za hranu i lijekove ustručavala od odobravanja vakcina za američke građane koje nisu testirane u Americi”, izjavio je Pol Ofit, stručnjak za zarazne bolesti Univerziteta u Pensilvaniji i član Savjetodavnog odbora za vakcinu Uprave za hranu i lijekove u razgovoru za Žurnal američke medicinske asocijacije.

Istovremeno, nekoliko farmaceutskih kompanija uključujući i rivalske Pfizer i Astra Zeneca, do sada su obavještavale javnost da su u poznijim fazama ispitivanja– mada nijedna od njih nije objavila da je došla do nalaza čiji bi rezultat bio traženje odobrenja za registrovanje vakcine protiv COVID19.

Kompanije su, uključujući Novavaks, sa nekoliko država sklopile ugovore o distribuciji – pošto budu odobrene.

Novavaks je u avgustu saopštio da će Velikoj Britaniji, do aprila 2021, isporučiti 60 miliona doza vakcine protiv koronavirusa.

Istovremeno, priprema se da Sjedinjenim Državama isporuči stotinu miliona doza do januara 2021. – pošto su joj američke vlasti dodijelile 1,6 milijardi dolara za razvoj potencijalne vakcine. Takođe, potpisala je ugovore o snabdijevanju vakcinama Kanade i Japana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG