Linkovi

Početak korištenja antigenskih testova u FBiH: O kakvim se testovima radi?


FILE - A health care worker holds a rapid COVID-19 antigen test at a coronavirus testing center in Nice, France, Oct. 15, 2020. Millions of such kits are heading to Africa for distribution.

Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva je na hitnoj sjednici od 26. oktobra donio odluku i o korištenju antigenskih Ag-RTD testova na COVID-19 kod pacijenata s karakterističnim simptomima ovog oboljenja, osim temeljnog PCR testa.

Ovim bi se trebala unaprijediti dijagnostika, posebno u situacijama kada je PCR test nedostupan. Obratili smo se Federalnom ministarstvu zdravstva da pobliže objasni o kakvim je testovima riječ.

Skraćenica Ag-RTD stoji za „Rapid Antigen Diagnostic Testing“ , a radi se o brzim dijagnostičkim testovima koji, za razliku od PCR testova pronalaze antigene -dijelova virusa SARS-CoV-2 kao dokaz identifikacije postojanja virusa u organizmu. Svjetska zdravstvena organizacija ih je preporučila, ali prepoznavši mane ovih testova, dala i smjernice za njihovo korištenje.

Ova nova tehnologija za otkrivanje COVID-19 koja je mnogo jednostavnija i brža za izvođenje od trenutno preporučenih testova PCR-a. Ova se metoda oslanja na izravno otkrivanje virusnih proteina SARS-CoV-2 u brisevima nosa i drugim respiratornim izlučevinama pomoću imunoeseja koji daje rezultate za manje od 30 minuta. Inače, brzina dobijanja rezultata preko ovih testova iznosi između 15 i 30 minuta. Iako su Ag-RDT testovi za otkrivanje antigena manje osjetljivi od PCR-a, oni nude mogućnost brzog, jeftinog i ranog otkrivanja najzaraznijih slučajeva COVID-19 u odgovarajućim uslovima.

Ovaj tip testova ne treba miješati ni sa serološkim testovima antitijela, kod kojih se uzorak uzima iz krvi, a traže se specifični neutralizirajući proteini koje naš organizam proizvodi kao odgovor na patogen (imunoglobulini).

Ag-RTD testovi daju najbolje rezultate kada je osoba u ranim stadijima infekcije, a preporuke kažu da ih je najbolje koristiti kod osoba koje pokazuju simptome. Antigenski testovi se mogu koristiti u situacijama kada je PCR nedostupan ili kada je potrebno duže vrijeme za obradu. Antigenski testovi za detekciju SARS-CoV-2 moraju ispunjavati minimalne zahtjeve: ≥80% senzitivnost i ≥97% specifičnost u usporedbi sa referentnim PCR testom. Ovo znači da je mogućnost da ovaj vid testa da lažno pozitivan rezultat i zamijeni virus SARS-CoV-2 s nečim drugim jako mala, ali da je senzitivnost testa nešto manja u odnosu na PCR, no i dalje veoma visoka da to čini ove testove pouzdanima.

Pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu zdravstva, Goran Čerkez, naglašava kako testiranje ovim testovima treba provoditi prema uputama proizvođača i 5 do 7 dana nakon pojave simptoma. „Negativan rezultat antigenskog testiranja ne može u potpunosti isključiti aktivnu COVID-19 infekciju, te je kod simptomatskih pacijenata potrebno ponovljeno testiranje PCR testom“ objašnjava Čerkez.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva naglašavaju kako se testiranje Ag-RDT testovima u svrhu dijagnostike može se provoditi samo u javnozdravstvenim ustanovama.

„Javna zdravstvena ustanova koja obavlja antigenska testiranja (Ag-RDT) dužna redovito izvještavati zavod za javno zdravstvo kantona, a zavod za javno zdravstvo kantona se obvezuje podatke o rezultatima antigenskog testiranja (Ag-RDT) unositi u online platformu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH“, ističe Čerkez.

XS
SM
MD
LG