Linkovi

Vakcina Sputnjik V efikasna 91,6 odsto, pokazala treća faza ispitivanja


Doza ruske vakcine Sputnjik V
Doza ruske vakcine Sputnjik V

Ruska vakcina protiv koronavirusa Sputnjik V pokazala se 91,6 odsto efikasnom u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, pokazuju rezultati objavljeni u medicinskom časopisu Lancet.

Naučnici kažu da ovakav rezultat u kasnoj fazi kiliničkih ispitivanja znači da na svijetu postoji još jedna efikasna vakcina protiv COVID19 i da je donekle opravdana odluka Moskve da vakcinu stavi u upotrebu prije nego što su završena testiranja.

Kliničko istraživanje je sprovedeno na 19.866 volontera, od kojih je četvrtini dat placebo, rekao je vodeći naučnik Gamaleja instituta Denis Logunov. Kod 16 volontera koji su primili vakcinu uočena je infekcija, dok je bilo 62 onih koji su se zarazili i primili placebo.

Rezultati pokazuju da su dvije doze vakcine, primljene u razmaku od 21 dana, 91,6 odsto efikasne protiv COVID19.

Pokazalo se da je vakcina kod starijih od 60 godina efikasna 91,8 odsto i da nema ozbiljnih nuspojava. Rezultati ukazuju da je vakcina čak 100 odsto efikasna u slučajevima umjerenog i težeg oblika bolesti, što se pokazalo na 78 ispitanika.

"Razvijanje vackine Sputnjik V kritikovano je zbog manjka transparentnosti", rekao je profesor Ijan Džons sa Londonske škole za higijenu i tropske bolesti."Ali, rezultat koji je sada objavljen je jasan i u skladu je sa naučnim principima".

Vakcina Sputnjik V u Rusiji je odobrena u avgustu 2020, prije nego što su počela masovna klinička istraživanja.

Tada je primio mali broj zdravstvenih radnika, potom su je primili i pripadnici drugih profesija kao što su nastavnici, novinari, a u januaru ove godine ponuđena je svim građanima Rusije.

Sputnjik V je vakcina koja je odobrena i u Srbiji. Koristi je još 14 zemalja, među kojima i Mađarska, Argentina, UAE, Venecuela, Iran.

Rusija je već predala nove rezultate regulatornim agencijama za lijekove u nekoliko zemalja, a počela je i proces pred Evropskom medicinskom agencijom za odobrenje u EU. Podaci o efikasnosti Sputnjika V objavljeni su u momentu kada farmaceutska kuća AstraZeneca ne isporučuje dovoljne količine vakcine u EU.

XS
SM
MD
LG