Linkovi

SAD: Najveći broj oboljelih u posljednja dva mjeseca


New York, 7 April 2020. (Foto: Reuters)
New York, 7 April 2020. (Foto: Reuters)

Sjedinjene Države su registrovale 34.700 novooboljelih od virusa COVID19, što je drugi najveći dnevni porast od početka pandemije, krajem aprila je bilo 36.400, podaci su Univerziteta Džons Hopkins, piše RSE.

Zdravstveni stručnjaci su upozorili u srijedu da su dijelovi Sjedinjenih Država na ivici da ponovo budu preplavljeni velikim brojem oboljelilih od virusa, žaleći se da političari dozvoljavaju da se dogodi nova katastrofa.

Dok novi slučajevi konstantno opadaju u ranijim žarištima, poput New Yorka i New Jerseya, nekoliko drugih država je ove nedjelje postavilo jednodnevne rekorde u broju novozaraženih, uključujući Arizonu, Kaliforniju, Misisipi, Nevadu i Teksas. Neki od njih su oborili rekorde po broju hospitalizovanih pacijenata, kao što su Sjeverna i Južna Karolina.

Na Floridi je u srijedu potvrđeno najviše novih slučajeva, više od 5.500, što je skok za 25 odsto u odnosu na rekord koji je postavljen prošle nedjelje i trostruko više u odnosu na prije dvjie nedjelje.

U Teksasu, koji je 1. maja ukinuo zabrane, hospitalizacije su se udvostručile, a broj novooboljelih se utrostručio za tri nedelje.

U maju je broj novozaraženih ukazivao da su Sjedinjene Države suzbile pandemiju pa su mnoge države ukinule zabrane za društvene i ekonomske aktivnosti.

Sada se virus ponovno širi u državama koje su ranije ukinule restriktivne mjere kako bi ublažile pogubne posljedice na ekonomiju.

U Sjedinjenim Državama od posljedica virusa COVID19 umrlo je više od 120.000 ljudi, najviše u svijetu, dok je više od 2,3 miliona zaraženih.

XS
SM
MD
LG