Linkovi

Koronavirus se na koži zadržava devet sati ali se uništava za 15 sekundi alkoholom


Coronavirus Model
Coronavirus Model

Virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19 se može zadržati oko 9 sati na ljudskoj koži, ali se može u potpunosti inaktivirati za svega 15 sekundi korištenjem 80% rastvora etanola, zaključak je nove studije.

Studija, objavljena početkom oktobra u Clinical Infectious Diseaseskoji pripada Oxford Academics, imala je za cilj istražiti koliko se dugo SARS-CoV-2 zadržava na koži. Premda postoje istraživanja koliko se zadržava na različitim podlogama poput metala i kartona i glatkim površinama, nije bilo egzaktnih pokazatelja koliko dugo ovaj virus ostaje na našoj koži.

U ovoj studiji japanskih naučnika s Univerziteta Prefekture Kyoto, pokazalo se da u prosjeku virus na koži opstaje oko 9 sati, najkraće oko 7.96, a najduže oko 10.2 sata, što je nešto duže nego što se na koži zadržava virus gripe A – oko dva sata.

Međutim, oba virusa se mogu efikasno inaktivirati sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. U ovom radu naučnici su koristili 80% etanol, jedno od uobičajenih dezinfekcionih sredstava. Pokazalo se da ovo sredstvo inaktivira virus u samo 15 sekundi. Za dezinfekciju se inače koriste sredstva koja imaju više od 70% alkohola i to su neka od najuobičajenijih sredstava za dezinfekciju koja smo imali priliku koristiti u periodu od proglašenja pandemije.

Kihanjem i kašljanjem virus se lako prenosi na kožu, posebno ruke, odakle, ako osoba dodiruje lice, može preko očiju i nosa ući i u respiratorni sistem.

Ovaj rad pokazuje važnost osnovnih higijenskih mjera i efikasnost široko dostupnih dezinfekcionih sredstava za ruke, onih na bazi alkohola. Također, to znači i da se ova sredstva mogu efikasno koristiti i za dezinfekciju manjih površina, poput đonova od obuće.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG