Linkovi

Generalni direktor WHO-a upozorava na politizaciju pandemije COVID19


WHO Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus attends a news conference organized by Geneva Association of United Nations Correspondents (ACANU) amid the COVID-19 outbreak, caused by the novel coronavirus, in Geneva, July 3, 2020.
WHO Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus attends a news conference organized by Geneva Association of United Nations Correspondents (ACANU) amid the COVID-19 outbreak, caused by the novel coronavirus, in Geneva, July 3, 2020.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je još jednom upozorila nacije na "politizaciju" pandemije COVID-19, rekavši da je to dovelo do konfuzije i nepoštovanja nauke, te je pogoršalo pandemiju.

Na redovnom brifingu agencije, generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je prošle sedmice zabilježen najveći broj slučajeva COVID-19 od početka pandemije. Mnoge države sjeverne hemisfere takođe bilježe porast hospitalizacija, a jedinice za intenzivnu njegu pune se u Evropi i Sjevernoj Americi.

Tedros je rekao da je posljednjih dana nekoliko zvaničnika širom svijeta procijenilo da je njihova situacija kritična i poduzelo mjere, poput mjera zatvaranja, rada i učenja od kuće, te drugih ograničenja kako bi pokušali ograničiti širenje virusa.

Rekao je da WHO razumije kako ta ograničenja dovode do "umora od pandemije" i vrlo stvarnih mentalnih i fizičkih problema kod ljudi. Međutim, dodao je da se vlade i građani ne smiju predati, napominjući da nema "čarobnih rješenja" za ovakve situacije, nego je važan naporan rad zvaničnika i društva na svim nivoima.

"Nauka nam kontinuirano govori istinu o ovom virusu. Kako ga obuzdati, suzbiti i zaustaviti da se ne vrati, te kako spasiti živote onima do kojih dođe", rekao je zvaničnik WHO-a.

Tedros je napomenuo da su zemlje koje su slijedile nauku suzbile virus i smanjile smrtnost.

Takođe je dodao: "Tamo gdje je došlo do političke podjele na nacionalnom nivou, tamo gdje je došlo do očitog nepoštovanja naučnih i zdravstvenih radnika, proširila se konfuzija, a broj zaraženih i smrtnih slučajeva se povećao".

"Ono što će spasiti živote su nauka, rješenja i solidarnost", rekao je generalni direktor WHO-a.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG