Linkovi

Sjeverna Koreja upozorila na "ozbiljan" incident sa koronavirusom


Arhiva - Pripadnik sjevernokorejske javne bezbjednosti zaustavlja taksi radi dezinfekcije, u sklopu napora protiv širenja Covida-19, na putu na ulazu u Vosan, pokrajina Kangvon, Sjeverna Koreja, 29. oktobra 2020
Arhiva - Pripadnik sjevernokorejske javne bezbjednosti zaustavlja taksi radi dezinfekcije, u sklopu napora protiv širenja Covida-19, na putu na ulazu u Vosan, pokrajina Kangvon, Sjeverna Koreja, 29. oktobra 2020

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un rekao je da je "ozbiljan incident" zaprijetio naporima za spriječavanje širenja koronavirusa u njegovoj zemlji, što je rijetko viđeno priznanje Pjongjanga, koji tvrdi da u Sjevernoj Koreji nema Covida-19.

Na sastanku Politbiroa vladajuće Radničke partije, Kim je kaznio visoke zvaničnike zbog nepažnje - koja nije dalje objašnjena - povezane sa pandemijom koronavirusa, saopštila je u srijedu sjevernokorejska državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Zvaničnici su "izazvali težak incident koji predstavlja ogromnu krizu za bezbjednost nacije i njenih ljudi", navela je KCNA.

U izvještaju se ne pruža više detalja o "teškom incidentu", niti o tome kako predstavlja prijetnju.

Sjeverna Koreja i dalje insistira da je pronašla nula slučajeva Covida-19, što je gotovo nemoguća tvrdnja koju globalni zdravstveni stručnjaci uveliko osporavaju.

Nije jasno da li priznavanje neuspjeha u srijedu odražava bilo kakvu širu promjenu u pristupu Sjeverne Koreje virusu ili je to bio izgovor za druge domaće planove.

Izvještaj KCNA kaže da je nekoliko visokih zvaničnika smijenjeno tokom sastanka Politbiroa, mada se ne navodi da li su ti potezi povezani sa incidentom sa koronavirusom.

"Režim možda... koristi incident kao način da se uključi u malu čistku, rješavajući se neželjenih elemenata i podvlačeći Kimovu vladavinu strahom", rekao je Mason Richey​, profesor na južnokorejskom Univerzitetu za strane studije Hankuk. "Saopštenje za javnost takođe pruža ugrađeni izgovor za buduće ekonomske padove."

Od januara 2020. Sjeverna Koreja je zatvorila svoje granice, ograničila domaća putovanja i čak prekinula gotovo svu trgovinu svojim ekonomskim spasiocem, Kinom.

Kim je više puta upozoravao na "produženo" zatvaranje usred, kako kaže, sve veće globalne epidemije. Državni mediji upozorili su da vakcine proizvedene u inostranstvu nisu nikakva "panaceja" (univerzalni lijek).

COVAX, globalni program razmjene vakcina, očekivao je da će poslati skoro dva miliona doza vakcine AstraZeneca u Sjevernu Koreju do prve polovine ove godine. Ali to je djelimično odloženo zbog tekućih pregovora između COVAX-a i Pjongjanga.

Izbijanje epidemije u Sjevernoj Koreji moglo bi biti izuzetno opasno jer su mnogi dijelovi zemlje osiromašeni i nedostaje im adekvatan zdravstveni sistem.

U izvještaju od prošle nedjelje, Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je Sjeverna Koreja tvrdila da je uradila preko 31.000 testova na Covid-19, a svi su se vratili negativni.

Prošlog jula činilo se da je Sjeverna Koreja nakratko priznala da je Covid-19 možda ušao preko njene granice. Državni mediji okrivili su sjevernokorejskog "prebjega" koji je pobegao u Južnu Koreju, ali se vratio na sjever.

Sjeverna Koreja je saopštila da je čovjek "sumnjičen da je zaražen opakim virusom", ali je kasnije rekla da su njegovi rezultati ispitivanja za Covid-19 "neizvjesni".

XS
SM
MD
LG