Linkovi

MMF: Pandemija povećava ekonomsku nejednakost između žena i muškaraca


ilustracija, Australijski nacionalni ženski fudbalski tim, AFP
ilustracija, Australijski nacionalni ženski fudbalski tim, AFP

Pandemija korona virusa bi mogla da ugrozi napredak koji su žene postigle u poslednje tri decenije u smanjenju ekonomskog jaza sa muškarcima, kazala je izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

Kako prenosi agencija Frans pres (AFP) ekonomski šok izazvan zdravstvenom krizom više pogađa žene nego muškarce, jer su one zastupljenije u sektorima koji su teško pogođeni, kao što su uslužne industrije, maloprodaja, turizam ili hotelijerstvo.

"U SAD je između aprila i juna 2020. nezaposlenost žena bila za dva procentna poena veća od muškaraca", navela je Georgijeva u tekstu koji potpisuju još tri zvaničnika MMF.

Zbog prirode njihovog posla, rad od kuće nije opcija za veliki broj žena, za oko 54 odsto u SAD i za 67 odsto u Brazilu. Pored toga, žene imaju tendenciju da rade više neplaćenih kućnih poslova od muškaraca, oko 2,7 sati dnevno više, pokazuju podaci MMF-a.

"One preuzimaju većinu porodičnih obaveza proisteklih iz mjera izolacije, poput zatvaranja škola", nastavljaju zvaničnici MMF.

Nakon ukidanja restriktivnih mjera, ženama treba više vremena za pronalaženje posla, a kako navode zvaničnici MMF, djevojke u brojnim zemljama u razvoju su primorane da napuštaju školu i rade da bi popunile kućni budžet.

Međutim, "dobro osmišljene politike za podsticanje oporavka mogu ublažiti negativne efekte krize na žene", navode autori teksta i ističu pozitivne incijative u Austriji, Italiji, Portugalu i Sloveniji gdje je uvedeno zakonsko pravo na (djelimično) plaćeni dopust za roditelje sa djecom ispod određene starosne dobi, piše AFP.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG