Linkovi

Moderna zatražila dozvolu FDA za četvrtu dozu vakcine protiv COVID19


ARHIVA - Vakcina kompanije Moderna.
ARHIVA - Vakcina kompanije Moderna.

Farmaceutska kompanija Moderna zatražila je od Uprave za hranu i lijekove odobrenje za četvrtu dozu svoje vakcine protiv kovida 19, odnosno druge "booster" doze, za sve Amerikance starije od 18 godina.

Ranije ove nedelje, Modernin konkurent, kompanija Pfizer zatražila je od regulatora da dozvole njen booster za starije građane.

U saopštenju za medije, Moderna navodi da je podnijela zahtjev da se odobri dodatna doza svim odraslim Amerikacima kako bi "pružila fleksibilnost" Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti da razmotre odgovarajuću upotrebu druge booster doze njene vakcine, uključujući i upotrebu u grupama kojima prijeti veći rizik od kovida-19 zbog starosne dobi ili prethodnog zdravstvenog stanja.

Američki zvaničnici planiraju distribuciju dodatnih doza vakcine kako bi se pojačala zaštita od ozbiljnih komplikacija ili smrti od kovida 19. Bijela kuća poziva Kongres da "hitno" odobri nova sredstva za dodatne vakcine protiv kovida 19, bilo boostere ili vakcine prilagođene posebnim varijantama koronavirusa.

Zdravstveni zvaničnici u SAD trenutno preporučuju primarnu dozu od dvije vakcine kompanije Moderna i booster dozu poslije nekoliko mjeseci.

Moderna kaže da je njen zahtjev za dodatnom dozom zasnovan na nedavno objavljenim podacima u Sjedinjenim Državama i Izraelu poslije pojave omikron varijante.

Pfizer i njegov partner Biontech u utorak su zatražili od američkih regulatora dozvolu za booster dozu njihove vakcine za starije građane, navodeći da podaci iz Izraela pokazuju da je booster najkorisniji za tu kategoriju stanovništva.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG