Linkovi

Kosovski premijer pozitivan na koronavirus


Premijer Kosova Avdulah Hoti (Foto: REUTERS/Agron Beqiri)
Premijer Kosova Avdulah Hoti (Foto: REUTERS/Agron Beqiri)

Premijer Kosova Avdulah Hoti objavio je da je pozitivan na koronavirus. "Uradio sam test na COVID19 i nalaz je pozitivan. Nemam simptome, osim vrlo blagog kašlja. Biću u izolaciji sljedeće dvije nedelje. Sve poslove obavljaću od kuće", napisao je Hoti na društvenoj mreži Facebook.

Avulah Hoti, koji je preuzeo funkciju glavnog pregovarača Kosova u dijalogu sa Srbijom čiji je posrednik Evropska unija, susreo se 16. jula u Briselu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tada je, poslije pauze od dvadeset mjeseci, obnovljen dijalog Kosova i Srbije.

Svrha dijaloga je postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Njihovi odnosi su narušeni poslije rata koji su dvije strane vodile u periodu od 1998. do 1999. Sukob je kulminirao intervencijom NATO-a u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji i okončan je poslije povlačenja njenih vojno-policijskih snaga sa teritorije Kosova, u junu 1999.

Kosovo, koje je 2008. godine proglasilo nezavisnost, Srbija i dalje smatra svojom teritorijom. Nezavisnost bivše srpske pokrajine priznalo je oko stotinu država članica Ujedinjenih nacija - uključujući i Sjedinjene Države. Nezavisnost Kosova ne priznaju Rusija i Kina, kao i pet članica Evropske unije: Slovačka, Kipar, Grčka, Rumunija i Španija.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG