Linkovi

Krave koje mogu proizvoditi antitijela na novi koronavirus


ilustracija
ilustracija

Antitijela – posebna vrsta proteina koje proizvodni naš imuni sistem, mogla bi biti potencijalno efikasna terapija za COVID-19, ali i preventivna mjera. A naučnici iz jedne biotehnološke kompanije iz Južne Dakote, uspjeli su genetički modifikovati krave tako da proizvode ova antitijela.

U SAb Biotherapeutics iz mjesta Sioux Falls, savezna država Dakota, pokušavaju naći efikasan način proizvodnje antitijela protiv virusa SARS-CoV-2 i u tome su se okrenuli mliječnim kravama, piše respektabilni naučni časopis Science. Kada je potrebno proizvesti antitijela, naučnici obično posežu za nešto jednostavnijim organizmima ili kulturama stanica, međutim, u Sab Biotherapeutics su se odlučili za drugačiji pristup.

Genetička manipulacija kod mliječnih krava s kojima ova kompanija radi omogućava da krave proizvode velike količine humanih antitijela koja pružaju zaštitu od bolesti. Suštinski, ovdje krave djeluju kao prirodni bioreaktor za potrebe biotehnologije.

Antitijela su proteini iz klase imunoglobulina (Ig), a koje organizam proizvodi kao reakciju na neko strano tijelo, bez obira je li to neki organizmu nepoznat protein, polen, bakterija ili virus, pa čak i paraziti. U prvim fazama infekcije nastaju IgM antitijela, koja postepeno nestaju, a počinju se stvarati IgG antitijela koja ostaju određen period u organizmu, neka čak i nekoliko godina i neutrališu specifična strana tijela (antigene) ako opet uđu u organizam.

Krave su dobar izvor antitijela ne samo zato što imaju mnogo krvi, nego i zato što u mililitru njihove krvi bude duplo više antitijela nego kao kod manjih životinja, poput zečeva, koje se također koriste za stvaranje infuzija antitijela. Međutim, krave daju više antitijela čak i od osoba koje su se oporavile od COVID-19, a koje su regrutovane da daju krvnu plazmu za terapiju oboljelih.

U SAb Biotherapeutics su već u pretkliničkim i kliničkim fazama ispitivanja svojih antitijela koja se koriste u prevenciji i liječenju akutnog odbacivanja u transplantaciji organa i terapiji aplastične anemije te antitijela protiv sezonske gripe i MERS.

U trenutku kada je epidemija COVI-19 u svijetu počela, ova kompanija je završila klinička ispitivanja ovako dobijenih antitijela za bliskoistočni respiratorni sindrom-MERS i ovo znanje je dalo inicijalnu tačku za razvoj tehnike dobijanja antitijela protiv SARS-CoV-2, virusa srodnom onom koji izaziva MERS.

Kravama se prvo daje jedan oblik DNK vakcine, koja sadrži dio virusnog genoma ključnog za proizvodnju S-proteina („spike“ protein) – onog koji omogućava ulazak virusa u ljudske stanice. Nakon toga organizam ovako vakcinisanih krava počinje proizvoditi antitijela koja neutrališu S-protein. Jedna krava za mjesec dana proizvede količinu antitijela dovoljnu za nekoliko stotina ljudi.

Rad SAb Botherapeutics je prepoznat od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i ovo istraživanje se provodi u okviru brzog odgovora na pandemiju COVID-19. Istraživanja su podržana grantom vrijednim 27 miliona američkih dolara od Ministarstva odbrane SAD.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG