Linkovi

Hidrokortizon spašava živote u terapiji COVID-19


Još jedan lijek iz porodice kortikosteroida se pokazao kao efikasan u terapiji COVID-19. Hidrokortizon, čest i jeftin lijek, također može utišati burnu imunološku reakciju organizma oboljelih od COVID-19 i tako povećati preživljavanje pacijenata.

U junu ove godine, RECOVERY (Randomised Evaluation of COVID-19 Therapy) studije pokazale su kako je kortikosteroid deksametazon, koji ima antiupalno dejstvo, dobar u terapiji pacijenata s COVID-19, posmatrano na pacijentima koji su imali potrebu za kisikom. Nije primjećena veća korist za pacijente kojima nije bio potreban kisik, odnosno, pri nešto blažim kliničkim slikama.

Kombinovani rezultati ovog ispitivanja i šest drugih potvrdili da barem još jedan jednako jeftin i široko dostupan steroid, hidrokortizon, također spašava živote.

Panel NIH (američki Nacionalni instituti za zdravlje) u ažuriranim preporukama za korištenje kortikosteroida i glukokortikoida savjetuje korištenje hidrokortizona te glukokortikoidnih lijekova prednizona i metaprednizona u COVID-19 terapiji. Ove tvari su također imunomodulator i utišava jaku imunološku reakciju organizma.

Prema RECOVERY ispitivanjima, ova klasa lijekova smanjuje smrtnost za 20%.

Studija RECOVERY je kontinuirano, multicentrično, otvoreno i prilagodljivo ispitivanje koje sponzorira Nacionalna zdravstvena služba u Ujedinjenom Kraljevstvu.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG