Linkovi

Više od 20 zemalja poziva na globalni pandemijski sporazum


FILE PHOTO: An employee from Sao Paulo state government works near a screen showing World Health Organization (WHO) dashboard about the coronavirus disease (COVID-19) outbreak around the world at a 'Crisis Office', set up to monitor social isolation and h
FILE PHOTO: An employee from Sao Paulo state government works near a screen showing World Health Organization (WHO) dashboard about the coronavirus disease (COVID-19) outbreak around the world at a 'Crisis Office', set up to monitor social isolation and h

Više od 20 svjetskih lidera pozvalo je na novo globalno rješenje koje će pomoći svijetu da se pripremi za buduće pandemije, prenosi BBC.

Lideri, uključujući britanskog premijera Borisa Johnsona, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačku kancelarku Angelu Merkel, u novinama širom svijeta napisali su da je covid-19 predstavljao najveći izazov od Drugog svjetskog rata.

Još jedna pandemija ili zdravstvena kriza pitanje je "ne ako, već kada", kažu oni.

A pandemija je, navode, pokazala da "niko nije siguran dok svi nisu sigurni".

U tekstovima u Daily Telegraphu i drugim medijima, kao što su Le Monde u Francuskoj i El Pais u Španiji, 24 lidera naveli su da je za izgradnju prekogranične saradnje potreban ugovor sličan onom postignutom nakon Drugog svjetskog rata.

Potpisnici, među kojima je i šef Svjetske zdravstvene organizacije, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, kažu: "U to vrijeme, nakon razaranja tokom dva svjetska rata, politički lideri su se okupili kako bi stvorili multilateralni sistem".

"Ciljevi su bili jasni: okupiti zemlje, otkloniti iskušenja izolacionizma i nacionalizma i odgovoriti na izazove koji su se zajedničkim snagama mogli postići samo u duhu solidarnosti i saradnje - a to su mir, prosperitet, zdravlje i sigurnost. "

Lideri navode da u istom duhu države sada moraju "biti bolje pripremljene za predviđanje, sprečavanje, otkrivanje, procjenu i efikasno reagovanje na pandemije na visoko koordiniran način".

Novi ugovor pomogao bi uspostavljanju boljih sistema za upozoravanje ljudi na potencijalne pandemije, istovremeno poboljšavajući razmjenu podataka i distribuciju vakcina i lične zaštitne opreme, napisal su.

"Biće i drugih pandemija i drugih velikih zdravstvenih hitnih slučajeva. Nijedna vlada ili multilateralna agencija ne mogu sami odgovoriti na ovu prijetnju. Pitanje nije ako, već kada", konstatovali su lideri.

U pismu se dodaje: "U trenutku kada je covid-19 iskoristio naše slabosti i podjele, moramo iskoristiti ovu priliku i okupiti se kao globalna zajednica za mirnu saradnju koja se proteže i dalje od ove krize."

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG