Linkovi

COVID-19 očistio zrak, ali manje nego što se očekivalo


FILE - Pedestrians and an electronic screen displaying COVID-19 prevention advice is reflected in a glass wall as smog billows from a factory in Moscow, Dec. 3, 2020.
FILE - Pedestrians and an electronic screen displaying COVID-19 prevention advice is reflected in a glass wall as smog billows from a factory in Moscow, Dec. 3, 2020.

COVID-19 zatvaranje donijelo je plavlje nebo u neke od najzagađenijih gradova svijeta. Međutim, nije svima zrak postao čišći. Uprkos poboljšanjima, u nekim gradovima i dalje je nezdrav.

Nakon početnih izvještaja o dramatičnim padovima zagađenja zraka, naučnici koji detaljno posmatraju podatke otkrivaju da su poboljšanja bila manja nego što su očekivali. Nisu svi zagađivači u padu, a benefiti su se razlikovali od mjesta do mjesta.

Njihova otkrića utiču na napore da se zrak na svijetu učini zdravijim.

Dok je koronavirus bjesnio Wuhanom i drugim kineskim gradovima početkom 2020. godine, kineska vlada nametnula je prva velika zatvaranja. Saobraćaj je nestao s gradskih ulica. Sateliti su zabilježili dramatičan pad azot dioksida, skraćeno NO2, visoko reaktivne zagađujuće čestice koja nastaje izgaranjem fosilnih goriva.

Drugi gradovi uočili su pad kako se pandemija širila svijetom.

Uticaj vremena

Bilo je teško odrediti koliko je na to uticalo zatvaranje, jer nivo zagađenog zraka mnogo zavisi od vremenskih prilika. Vjetroviti dan može očistiti gradski zrak, dok ga vlažni dan može pogoršati.

Dakle, profesor atmosferske hemije sa Univerziteta u Birminghamu Zongbo Shi i njegove kolege koristili su mašinsko učenje za "van vremenske" podatke u novoj studiji u časopisu Science Advances.

Otkrili su da su padovi realni, ali manji od očekivanih. Na primjer, nakon zatvaranja u Wuhanu, nivo NO2 pala je za čak 90 posto. Međutim, kad je Shiova grupa uklonila vremenske uticaje, otkrili su da je zatvaranje zaslužno samo za trećinu toga.

To je dijelom i zato što se život nije u potpunosti zatvorio. Na primjeru Londona se vidi da je saobraćaj ličnih automobila opao za 80 posto, dok je za dostavna i ostala teška vozila smanjen za samo 30 do 40 posto.

Takođe, s velikim dijelom radne snage koja radi od kuće, potrošnja električne energije opala je samo malo, tako da ni emisije iz elektrana nisu mnogo opale.

U međuvremenu, dok je NO2 opadao, nivo ostalih opasnih zagađujućih čestica se povećavao.

To je zato što su neobičnosti atmosferske hemije samo djelomično shvaćene.

Ozon se povećava

Kontradiktorno, jedan polutant, ozon, može se povećati kada nivo NO2 opadne. Međutim, mnogi naučnici bili su iznenađeni koliko je velik učinak bio tokom zatvaranja COVID-19.

Studija objavljena u časopisu Science zabilježila je izuzetno visok nivo zagađenja ozonom i sitnim polutantima u sjevernim kineskim gradovima tokom zatvaranja zbog koronavirusa krajem januara i početkom februara.

Loši vremenski uslovi - stagnirajući zrak i visoka vlažnost - u kombinaciji s nesretnim reakcijama nižih emisija NO2 pogoršavaju situaciju.

"Govorimo o smanjenju bez presedana (NO2) emisija, ali takođe uočavamo i ovaj slučaj goreg zagađenja od uobičajenog", rekao je koautor studije Yuan Wang, atmosferski naučnik s Kalifornijskog tehnološkog instituta. "Ovo nismo očekivali."

Zagađenje sitnim česticama, poznato kao PM2,5, takođe je poraslo na mnogim mjestima u Sjedinjenim Državama, rekla je naučnica za životnu sredinu sa Univerziteta Delaware Cristina Archer.

U studiji koju su ona i njene kolege objavili u Biltenu o atmosferskoj nauci i tehnologiji, uočili su kako nivo NO2 opada u cijeloj zemlji.

"Bilo je kao: 'Oh, pogledajmo PM2,5'", rekla je. "A zatim:'Šališ li se sa mnom?'. Vjerojatnije je bilo da je došlo do porasta nego pada."

Više za učiti

Isti faktori zbog kojih je pad NO2 manji od očekivanog vjerojatno utiču na zagađenje ozonom i sitnim česticama, rekla je: "Automobilski saobraćaj bio je smanjen, ali saobraćaj dostavnim vozilima dizela nije. Elektrane uglavnom nisu bile pogođene."

Osim toga, hemikalije u zraku mogu imati interakciju kako bi proizvele zagađenje česticama na načine koje istraživači ne razumiju u potpunosti. Male promjene u jednom mogu napraviti preveliku razliku u drugom. Naučnici su rekli da će godinama proučavati što se dogodilo tokom COVID-19 zatvaranja.

U nekim su se gradovima svi faktori uskladili. Na primjer, stanovnici Los Angelesa ove godine imali su čistije nebo nego posljednjih vijekova.

Ali čak ni najveći potres u ekonomiji u modernoj istoriji nije bio dovoljan za stvaranje zdravog zraka u gradovima poput Pekinga i Delhija.

"Potrebne su temeljnije promjene u načinu na koji živimo kako bismo dobili čisti zrak koji nam treba", rekao je Shi sa Univerziteta u Birminghamu.

XS
SM
MD
LG