Linkovi

CDC: Antitijela stvorena zarazom ili vakcinama dovoljna za zaštitu od novog soja Covida


(Foto: NEXU Science Communication/via REUTERS)
(Foto: NEXU Science Communication/via REUTERS)

Preliminarna istraživanja pokazala su da su antitijela proizvedena usljed zaraze ili vakcinama protiv koronavirusa dovoljna za zaštitu od nove varijante kovida BA.2.86, saopštili su u američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

To je u nesaglasju sa ranijim procjena CDC-ja iz augusta 2022. da bi, u odnosu na prethodne, nova varijanta Covida mogla u većoj mjeri izazvati zarazu od građana koji su bili bolesni, ili su vakcinisani.

Očekuje se da će Uprava za hranu i lijekove tokom narednih dana odobriti poboljšane vakcine koje bi trebalo da pruže zaštitu od KSBB.1.5 podvarijante Omicrona.

Preliminarni podaci ukazuju da bi učinak novih vakcina mogao biti ohrabrujući, saopštio je CDC.

Agencija za javno zdravlje objavila je da novi soj Covida 19 nije uticao na porast novooboljelih od Covida 19 i hospitalizacija u Sjedinjenim Državama. Taj trend, međutim, povezala je sa drugim virusima koji cirkulišu u zemlji.

Od prošlog petka soj kovida BA.2.86 je prijavljen je u devet američkih država. Osim toga, utvrđen je i u Japanu, Velikoj Britaniji i Kanadi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG