Linkovi

Broj mrtvih od Covida u svijetu prešao 5 miliona


Medicinsko osoblje transportuje tijelo pacijenta koji je preminuo od posljedica Covida u Rivnu, Ukrajina, 22. oktobar 2021.
Medicinsko osoblje transportuje tijelo pacijenta koji je preminuo od posljedica Covida u Rivnu, Ukrajina, 22. oktobar 2021.

Globalni broj smrtnih slučajeva od pandemije Covida dostigao je pet miliona, saopštio je resursni centru za koronavirus Univerziteta Johns Hopkins. Centar je rano u ponedjeljak izvijestio o prelasku mračne granice uz registrovanih 5.000.425 smrtnih slučajeva u svijetu od izbijanja Covida.

Novi veliki "okrugli" broj smrtnih slučajeva dostignut je samo nekoliko mjeseci nakon što je u junu zabilježeno četiri miliona smrtnih slučajeva od bolesti koju izaziva koronavirus.

Prelazak granice brojeva događa se u trenutku dok se neke zemlje bore da daju makar jednu dozu vakcine svojim građanima, dok su druge zemlje počele da vakcinišu svoju populaciju dopunskim dozama vakcina.

U otvorenom pismu apelujući na lidere zemalja G-20 koji se sastaju u Rimu, Svjetska zdravstvena organizacija naglasila je disparitet u distribuciji vakcina između bogatih i zemalja sa niskim prihodima.

"Trenutni jaz u pravičnosti raspodjele vakcina između bogatijih i zemalja sa niskim resursima pokazuje zanemarivanje života najsiromašnijih i najugroženijih na svijetu", navodi se u saopštenju. "Na svakih 100 ljudi u zemljama sa visokim dohotkom date su 133 doze vakcine protiv Covida, dok su u zemljama sa niskim prihodima date samo četiri doze na 100 ljudi."

U pismu Svjetska zdravstvena organizacija dalje upozorava da je reagovanje potrebno za trajnu promjenu u borbi protiv pandemije.

"Nejednakost u vezi sa vakcinacijom svakog dana košta živote i nastavlja da dovodi sve u opasnost", navodi se u pismu."Historija i nauka jasno pokazuju: koordinirana akcija sa pravičnim pristupom resursima javnog zdravlja jedini je način da se suočimo sa globalnom pošašću javnog zdravlja kao što je Covid. Potreban nam je snažan, kolektivni pritisak da spasimo živote, smanjimo patnju i obezbjedimo održiv globalni oporavak."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG