Linkovi

CDC: Broj preminulih od Covida u SAD u porastu


Broj hospitalizacija u Americi je u porastu od kraja decembra 2021. pošto je omicron nadmašio delta varijantu kao dominantnu vrstu koronavirusa u Sjedinjenim Državama. (Foto: AP/Daniel Cole)
Broj hospitalizacija u Americi je u porastu od kraja decembra 2021. pošto je omicron nadmašio delta varijantu kao dominantnu vrstu koronavirusa u Sjedinjenim Državama. (Foto: AP/Daniel Cole)

Stopa smrtnih slučajeva od posljedica Covida u Sjedinjenim Državama povećana je za oko 40 posto u odnosu na prethodnu nedjelju, dok su hospitalizacije pacijenata u istom intervalu veće za oko 33 procenata, izjavila je Rochelle Walensky direktorica američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Walensky je rekla da očekuje da će narednih sedmicama u Sjedinjenim Državama biti zabilježen znatan broj slučajeva uzrokovanih omicron sojem koronavirusa.

To će biti direktno povezano sa omicron varijantom koja čini oko 90 posto slučajeva Covida u zemlji”, rekla je Walensky.

Kako je ukazala, nedavno povećanje smrtnih slučajeva od posljedica Covida vjerovatno je zaostali efekat delta varijante koja je prethodila omicronu.

Vjerujemo da će biti smrtnih slučajeva od posljedica omicrona, ali smatram da su podaci o preminulima koje trenutno dobijamo i dalje od posljedica delta soja Covida”, zaključila je Walensky.

Ona je napomenula i da će biti potrebno vrijeme da bi se shvatilo kako omicron soj utiče na ukupnu smrtnost od posljedica koronavirusa.

Broj hospitalizacija u Americi je u porastu od kraja decembra 2021. pošto je omicron nadmašio delta varijantu kao dominantnu vrstu koronavirusa.

Zdravstveni stručnjaci, međutim, smatraju da će se omicron pokazati manje smrtonosnom vrstom u odnosu na prethodne sojeve virusa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG