Linkovi

Studije: Mjere zatvaranja spriječile milione smrti od COVID-19


(Foto: AFP)
(Foto: AFP)

Mjere zatvaranja širom svijeta spriječile su milione smrti od novog koronavirusa, pokazuje nova studija.

Prema istraživanju Imperijalnog koledža u Londonu, restriktivne mjere i zatvaranje poslovnih zgrada, prodavnica i škola možda su spasili oko 3 miliona života u 11 zemalja - Austriji, Belgiji, Britaniji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Norveškoj, Španiji, Švedskoj i Švajcarskoj.

Druga studija, koja je sprovedena u Sjedinjenim Državama, zaključila je da su mjere karantina u Kini, Francuskoj, Iranu, Italiji, Južnoj Koreji i SAD spriječile još 530 miliona slučajeva zaraze virusom COVID-19.

Radnik priprema baštu bara u centru Brisela, dok Belgija postepeno ublažava restrikcije uvedene zbog izbijanja koronavirusa.
Radnik priprema baštu bara u centru Brisela, dok Belgija postepeno ublažava restrikcije uvedene zbog izbijanja koronavirusa.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u ponedjeljak da, dok se situacija popravlja u Evropi, pogoršava se u drugim dijelovima svijeta.

“Više od 100.000 novih slučajeva je prijavljeno u proteklih devet ili deset dana. Juče je prijavljeno više od 136.000 slučajeva, daleko najviše u jednom danu do sad", saopštio je šef WHO, Tedros Adanom Gebrejesus.

Tedros je naveo da je 75% novih slučajeva registrovano u deset zemalja, pretežno u Latinskoj Americi i Južnoj Aziji.

Međutim, na Novom Zelandu, premijerka Džasinda Ardern saopštila je u ponedjeljak da je uvjerena da je zemlja zaustavila širenje COVID-19 nakon što nijedan novi slučaj nije prijavljen u proteklih 17 dana.

Njen kabinet je ukinuo sve restrikcije koje se odnose na javne skupove, uključujući sportska takmičenja i vjenčanja. Iako stanovnici Novog Zelanda slave pobjedu nad virusom, granice zemlje ostaju zatvorene a svako ko dođe iz inostranstva mora da provede vrijeme u karantinu.

“Skoro smo sigurni da ćemo ponovo vidjeti slučajeve... ali to nije znak da smo mi omanuli. To je realnost virusa. Ako i kada se to dogodi, moramo da budemo spremni", navela je Ardern.

Nešto više od 1.500 ljudi zaraženo je virusom na Novom Zelandu a 22 osobe su preminule.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG