Linkovi

Countryman: Susret Kima i Trumpa je korak naprijed ka denuklearizaciji


Thomas Countryman

Susret Donalda Trumpa i Kim Jong Una je korak naprijed posijle zastoja u razgovorima o denuklearizaciji u Hanoju, a prvi razlog za napredak je odsustvo savjetnika za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Johna Boltona, ocijenio je za Glas Amerike Thomas Countryman, direktor upravnog odbora Udruženja za kontrolu naoružanja (ACA).

Bolton je uvijek tvrdio da je jedino kompletna i momentalna denuklearizacija Sjeverne Koreje prihvatljiva, što u kratkoročnom smislu nije realistično, kaže Countryman​.

“Koliko razumijem ili se bar nadam, jeste da su predsjednik i Kim donijeli odluku da daju istinska ovlašćenja svojim pregovaračima da se založe za postepeni proces, koji će dovesti do izgradnje povjerenja i povijesti nas ka cilju denuklearizacije. Prvi korak bi mogao da bude zamrzavanje sjevernokorejskog postojećeg nuklearnog arsenala. Ako je američki izaslanik Steve Biegun​ dobio nešto jaču poziciju time što je bio na ovom sastanku sa predsjednikom to bi značilo da imamo šansu za realističnije pregovore“, kaže Countryman.

​Kada bi pregovori počeli ovog mjeseca, Countryman smatra da bi Sjedinjene Države trebalo da traže ne samo “zamrzavanje”, što je veoma labav termin, već i konkretnu definiciju moratorijuma na nuklearne probe i probe balističkih projektila.

“Sjedinjene Države treba da navedu Sjevernu Koreju da obustavi sve aktivnosti u nuklearnom kompleksu Jongbjon, gdje se odvija najveći dio proizvodnje bombi, a da to sa svoje strane verifikuje Međunarodna agencija za atomsku energiju. Zauzvrat, Washington bi trebalo da bude spreman da razgovara o koracima koji bi doveli do zvaničnog okončanja Korejskog rata od prije 65 godina, kao i o ukidanju dijela sankcija ukoliko koraci koje preduzme Pjongjang budu značajni”, kaže Countryman.

Countryman vjeruje da je približavanje Seula i Pjongjanga važan faktor za šire ciljeve za koje se Sjedinjene Države zalažu, sa ciljem da dođe do istinske normalizacije i mira na Korejskom poluostrvu.

“Mislim da predsjednik Trump u velikoj mjeri ignoriše taj proces. On jeste sekundaran u odnosu na pregovore Washington-Pjongjang ali je od vitalne važnosti da bismo krenuli naprijed”, kaže Countryman.

On se ne slaže sa gledištem nekih eksperata da sve ovo vodi u opasnu zonu, jer bi sada i Južna Koreja i Japan možda htjeli da postanu nuklearne sile.

“Ne vjerujem u to. Neke analize u medijima se vrte u krug. Govori se o 'zamrzavanju' kao da to znači da bi Sjedinjene Države prihvatile Sjevernu Koreju kao nuklearnu silu. 'Zamrzavanje' nije zvanično priznanje da Sjeverna Koreja ima isti status kao Kina, već realistično priznanje da Pjongjang danas posjeduje nuklearno oružje i ako želimo da krajnji cilj bude da oni uopšte ne posjeduju nuklearno oružje moramo da počnemo sa ograničavanjem onoga što imaju. “

I sporazum sa Iranom se ticao 'zamrzavanja'. Countryman kaže da Trumpova administracija nije u stanju da da odgovor na pitanje na koji način bi ovo bilo različito.

“Ako bi došlo do neke vrste sporazuma sa Sjevernom Korejom u roku od godinu dana, apsolutno je nerealno očekivati da bi taj sporazum bio isto toliko snažan kao iranski sporazum iz koga je predsjednik Trump povukao Sjedinjene Države. U ovom trenutku Iran je odvojeno pitanje i strahujem da Sjedinjene Države traže izgovor da započnu vojni konflikt u Persijskom zalivu. Mislim da je to cilj Johna Boltona i nadam se da će mudrije glave prevladati i da Washington neće dalje eskalirati već ionako napetu situaciju u tom dijelu svijeta”, zaključuje Thomas Countryman.

XS
SM
MD
LG