Linkovi

Countryman: NATO se neće pridružiti SAD u napuštanju Sporazuma o otvorenom nebu


Thomas Countryman
Thomas Countryman

Poslije izlaska iz Iranskog nuklearnog sporazuma prije dvije godine, koji je tokom administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame postiglo šest svjetskih sila i napuštanja Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa ili (INF), administracija predsjednika Donalda Trumpa je u petak donijela odluku da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu koji su, poslije raspada Sovjetskog Saveza, 1992. pregovorima postigli bivši predsjednik George Bush stariji i njegov državni sekretar James Baker sa ciljem da se smanji prijetnja od rata praćenjem pokreta trupa i stacioniranja novih projektila i oružja. Trumpova administracija je najnoviju odluku donijela, zbog kako je navedeno, višestrukih kršenja Sporazuma o otvorenom nebu od strane Rusije.

O tome razgovaramo sa Thomasom Countryman​om, direktorom upravnog odbora Udruženja za kontrolu naoružanja.

Glas Amerike: U zvaničnom saopštenju Udruženja za kontrolu naoružanja vi navodite da je Sporazum o otvorenom nebu pomogao u očuvanju post-hladnoratovskog mira da je omogućavanjem potpisnicama, uključujući Sjedinjene Države i Rusiju, da nadlijeću teritorije nenaoružanim osmatračkim letjelicama pomogao u očuvanju transparentnosti i povjerenja, učvrstio stabilnost i smanjio opasnost od konflikta. Koliko je opasno napustiti ovaj sporazum poslije trideset godina i šta možemo da očekujemo u svjetlu te odluke koja će stupiti na snagu odmah, dok će samo povlačenje biti sprovedeno za šest mjeseci?

Countryman​: Prvo treba očekivati da se NATO saveznice neće pridružiti Sjedinjenim Državama u povlačenju iz ovog sporazuma. One su jednoglasno apelovale na Washington da ne preduzima ovakav korak. Drugo, treba očekivati veliku propagandnu kampanju Moskve. Mada su ruska kršenja ovog sporazuma bila neposredni uzrok ili izgovor za američku akciju, Vladimir Putin će pokušati da progura argument da su zapravo Sjedinjene Države te koje sistematski sprovode proces demontiranja globalne arhitekture kontrole naoružanja. I, treće, nastaviće se letovi u okviru Evrope, ali će ih biti manje, jer su Sjedinjene Države obezbjeđivale NATO saveznicima najsavremenije avione za vazdušno osmatranje. Zbog toga će razmjena obavještajnih podataka međ NATO saveznicama biti nanijeta šteta.

Glas Amerike: Kingston Reif, direktor odsjeka za politiku za razoružanje i smanjenje prijetnje u Udruženju za kontrolu naoružanja navodi u pomenutom saopštenju da postoji jaka dvostranačka podrška u Kongresu za očuvanja američkog učešća u ovom sporazumu. Kako bi Kongres trebalo da postupi u svjetlu ovog saopštenja?

Countryman​: Ova akcija administracije je direktno kršenje kongresnog zakona koji je odobren uz podršku republikanaca da Bijela kuća mora da obavijesti Kongres 120 dana prije nego što najavi namjeru da se povuče iz sporazuma. Ona to nije učinila. Ovo je važan dio šireg opasnog trenda: da je administracija predsjednika Trumpa sistematski odbacivala ili ignorisala svaki pokušaj Kongresa da sprovede nadzor nad izvršnom granom vlasti. Predsjednikove tvrdnje o apsolutnoj vlasti i slobodi od ograničenja koja bi uveo Kongres znače da Sjedinjene Države izgledaju kao da liče na ‘banana republike’ trećeg svijeta. Specifično, kada je u pitanju Sporazum otvorenog neba, članovi Kongresa ne samo da bi trebalo da iznesu pojedinačna saopštenja protiveći se ovoj akciji, već i da odmah održe pretres i postave oštrija pitanja koja Bijela kuća i State Department izbjegavaju. Kongres ima i mnoge druge opcije - posebno u okviru zakona o obrambenom budžetu da zahtijeva razmatranje ove odluke.

Mediji navode izjavu Marshalla Billingslea​, novog specijalnog predstavnika za kontrolu naoružanja predsjednika Trumpa: “Dođete do tačke kada morate da kažete što je mnogo mnogo je. Sjedinjene Države ne mogu da ostanu potpisnice u ovom sporazumu, ako ga Rusija nekažnjeno krši”.

Isto tako u medijima su navedeni “tajni izveštaji Pentagona i američkih obavještajnih agencija da Rusi ova nadlijetanja iznad Sjedinjenih Država takođe koriste kako bi sastavili mapu kritične američke infrastrukture koja bi mogla da bude meta cyber napada”.

Isto tako State Department u svom saopštenju izdatom u četvrtak navodi:

“U suštini, ovaj sporazum je smišljen tako da obezbjedi da sve potpisnice, bez obzira na njihovu veličinu, imaju veći nivo transprentnosti i međusobnog razumijevanja i saradnje. Ruska implementacija i kršenje Sporazuma o otvorenom nebu, međutim, potkopavaju njegovu centralnu funkciju izgradnje povjerenja i zapravo podstiču nepovjerenje i prijete našoj nacionalnoj bezbjednosti - što čini dalje američko učesće u sporazumu neodrživim. Možda ćemo biti voljni”, dodaje se u saopštenju State Departmenta, “da razmotrimo ovu odluku ukoliko Rusija pokaže da se u potpunosti pridržava sporazuma koji gradi povjerenje. Ali bez takve promjene, naravno od strane Kremlja, mi ćemo za šest mjeseci krenuti putem povlačenja".

Glas Amerike: Šta bi po vama bili konstruktivni načini da se riješe slučajevi nepoštovanja sporazuma od strane Moskve, umesto da se Washington iz njega sasvim povuče?

Countryman​: U cilju odgovora na kršenja od strane Moskve, Sjedinjene Države bi trebalo tijesno da sarađuju sa saveznicima kako bi zajedno izvršili pritisak na Moskvu, umjesto da uzrokuju otvoreni jaz u okviru Sjevernoatlanskog saveza, kao što to ova akcija čini. Umjesto da Vladimiru Putinu pruže još jednu laku pobjedu na planu javne dipomatije, Sjedinjene Države bi mogle da pokrenu akciju da intenzivnijim korištenjem mehanizama Otvorenog neba i natjeraju Moskvu da plati veću cijenu za kršenje. Povlačenje iz nesavršenih sporazuma je nezrela politika, i nije primjerena onoj vrsti liderstva u alijansi koju su SAD obezbeđivale.

Glas Amerike: Ovaj sporazum su potpisale 34 države uključujući balkanske zemlje. Evropske zemlje su u petak saopštile da žale zbog američkog povlačenja iz sporazuma. Da li će ova unilateralna odluka povećati rizik od konflikta u Evropi, posebno u Ukrajini?

Countryman: Ne postoji neposredni rizik da će povlačenje Sjedinjenih Država dovesti do konflikta u Ukrajini niti na drugim mjestima u Evropi. Vrijednost tog sporazuma je bila u obezbeđenju veće transparentnosti i izgradnje poverenja u vrijeme krize. Trebalo bi pak da budemo zabrinuti jer ako dođjemo do tačke još jednog velikog vojnog poteza Rusije u Ukrajini – imaćemo jednu alatku manje da se pozabavimo krizom i riješimo je.

Glas Amerike: Marshall Billingsleanovi pregovarač za kontrolu naoružanja predsjednika Trumpa najavio je da će započeti pregovore o sveobuhvatnom sporazumu koji bi obuhvatio i Rusiju i Kinu i zamijenio Novi START koji ističe u februaru.

Pa ipak neki eksperti vjeruju da bi današnja odluka administracije mogla da bude nagovještaj da će Sjedinjene Države napustiti sporazum Novi Start što bi dovelo do nove trke u naoružanju? Da li se slažete sa njima?

Countryman: Nemoguće je znati šta Donald Trump namjerava da uradi u vezi s napuštanjem Novog START-a. On je prije svega motivisan opsesijom da poništi sve što je postigao njegov prethodnik Barack Obama. Trumpovu ambiciju - da pregovara o još većem sporazumu u koji bi bili uključeni i Rusija i Kina je jednostavno nemoguće realizovati prije isticanja Novog START-a u februaru. Zabrinut sam neprijateljskim stavom prema svim sporazumima, što definiše pristup ove administracije i sve više cjelokupne republikanske stranke. Svakako eksperti administracije su iznijeli više argumenata protiv Novog START-a, kao i izgovora da se on ne produži, nego što su priznali njegove očigledne koristi. Ipak optimističan sam da će Novi START biti jedinstven za Trumpov legat: odnosno da će predstavljati slučaj u kome će, pošto iscrpi sve druge opcije konačno učiniti pravu stvar.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG