Linkovi

Trump povlači SAD iz još jednog sporazuma


Izviđačka letjelica OC-135B u bazi Andrews u SAD (Foto: U.S. Air Force/Perry Aston)
Izviđačka letjelica OC-135B u bazi Andrews u SAD (Foto: U.S. Air Force/Perry Aston)

Administracija predsjednika Donalda Trumpa obavijestila je u četvrtak međunarodne partnere da se povlači iz međunarodnog sporazuma "Otvoreno nebo", koji omogućava nenaoružane, izviđačke letove iznad teritorija zemalja potpisnica, prenosi agencija AP.

Administracija je saopštila da će se povući iz sporazuma za šest mjeseci zato što ga Rusija krši, a snimci koji se prave tokom letova mogu da se brže i jefitnije dobiju od američkih ili komercijalnih satelita.

Predsjednik Trump rekao je u četvrtak da je zbog ruskog kršenja neodrživo za Ameriku da ostane u sporazumu, ali i nagovijestio da je moguće da će preispitati tu odluku.

Rusija nije poštovala sporazum. Dok to ne bude uradila, povući ćemo se, ali postoji veoma dobra šansa da će biti novog sporazuma ili ćemo uraditi nešto da ponovo vratimo stari", rekao je Trump novinarima.

Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brien​ rekao je da je predsjednik jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države neće biti dio međunarodnih sporazuma koje krše druge strane i koji nisu više u američkom interesu.

U Moskvi, zamjenik ministra spoljnih poslova Alexander Grushko​ kritikovao je odluku SAD.

Naš stav je apsolutno jasan i nepromjenjiv. Povlačenje SAD iz ovog sporazuma biće još jedan udarac za sistem vojne bezbjednosti u Evropu, koji je već oslabljen prethodnim potezima administracije", rekao je Gruško, a prenosi državna novinska agencija Tass.

Očekuje se da će odluka Washingtona dodatno zaoštriti odnose sa Moskvom i izazvati nezadovoljstvo evropskih saveznika i nekih članova Kongresa.

Predsjednik Dwight Eisenhower​ je u julu 1955. godine prvi predložio da Sjedinjene Države i bivši Sovjetski Savez dozvole osmatračke letove iznad svojih teritorija.

Moskva je prvobitno odbacila tu ideju, koju je predsjednik George Bush stariji oživio u maju 1989 godine. Sporazum je na snagu stupio 2002. godine, a do sada su ga potpisale 34 zemlje. Kirgistan je potpisao sporazum, ali ga nije ratifikovao.

Više od 1.500 letova izvedeno je u okviru sporazuma, čiji cilj je poboljšanje transparentnosti vojnih aktivnosti i pomoć u praćenju sprovođenja sporazuma o kontroli naoružanja i drugih međunarodnih ugovora. Svaka potpisnica pristaje na osmatračke letove iznad cijele svoje teritorije, mada je Rusija ograničila nadletanje određenih područja.

Demokrate u Kongresu su prošlog mjeseca, u pismu Trumpu, optužile predsjednika da "gura" povlačenje iz sporazuma dok se cijeli svet bori sa pandemijom koronavirusa, i da će to podriti saveze sa evropskim zemljama koje zavise od sporazuma da bi pratile ruske vojne aktivnosti u regionu.

XS
SM
MD
LG