Linkovi

Povećan priliv krivotvorene robe u Sjedinjene države


Direktor ureda za imigraciju i carine John Morton kaže da najveći broj krivotvorene robe dolazi iz Azije.
Direktor ureda za imigraciju i carine John Morton kaže da najveći broj krivotvorene robe dolazi iz Azije.

Kupci trebaju dobro gledati na određene sigurnosne karakteristike koje ima samo roba sa licencom, kao što su hologrami na etiketama, i detaljan vez na logu kompanije.

Zvaničnici ministarstva za unutrašnju sigurnost kažu da je dotok krivotvorene robe u Sjedinjene države u porastu, te da je osobito problem prije velikih sportskih događaja, kao što je bilo jučerašnje finale američkog fudbala poznato kao Superbowl. Ali federalni agenti krijumčarima zadaju protu-udarac. Oni su nedavno zaplijenili robu vrijednu više od 6 miliona dolara i zatvorili više od 300 ilegalnih web stranica.

Roba u jednoj sportskoj radnji u Fort Wayne-u u Indijani se na izgled čini potpuno legitimnom. Ali za federalne agente koji su u potrazi za krivotvorenom robom, ovo je prava riznica. Oni su zaplijenili veliki broj kutija, mnoge od njih pune krivotvorenih fudbalskih majica. Advokat Nacionalne fudbalske lige Anastasia Danias kaže da krivotvorena roba njene organizacije košta na miliona dolara.

Samo prošle godine smo vidjeli krivotvorenu robu koja je zaplijenjena u vrijednosti od 14 miliona dolara. I to je samo roba koja je zaplijenjena, tu nije uračunata ona koja je prodata kupcima koji nisu imali pojma da je krivotvorena, kaže Anastasia Danias.

Povećan priliv krivotvorene robe u Sjedinjene države
Povećan priliv krivotvorene robe u Sjedinjene države

Veliki dio krivotvorene robe bude otkriven u tranzitu. U odjelu za međunarodnu poštu na aerodromu O Hare u Chicagu, agenti kao što je Brian Henke iz američke službe za carine i kontrolu granica skenira pakete koji se čine sumnjivim.

Neke je pakete lakše otkriti nego druge. Neke otkrijemo kada ih jednostavno samo pogledamo i vidimo da je logo, kao na primjer New York Giants, pogrešno napisan. Boje su nekada malo drugačije, kaže Brian Henke.

On dodaje da agenti carinske službe obično otkriju veću količinu krivotvorene robe prije održavanja velikih sportskih događaja, kao što je Superbowl.

Ta roba se pojavljuje na ulici kod uličnih prodavača, oko stadiona, ili na otvorenim tržnicama. Robu prodaju upola cijene u odnosu na regularne prodavnice, kaže gospodin Henke.

Povećan priliv krivotvorene robe u Sjedinjene države
Povećan priliv krivotvorene robe u Sjedinjene države

Zvaničnici kažu da je najbolji način suočavanja sa biznisom krivotvorene robe podstaknuti potrošače da kupuju licenciranu robu u regularnim prodavnicama kao što su NFL i NFL Experience. Kupci trebaju dobro gledati na određene sigurnosne karakteristike koje ima samo roba sa licencom, kao što su hologrami na etiketama, i detaljan vez na logu kompanije. Direktor ureda za imigraciju i carine John Morton kaže da najveći broj krivotvorene robe dolazi iz Azije.

Imamo veliki broj uspješnih slučajeva koje smo odradili sa Kinezima, ali ima još dosta toga da se uradi, kaže on.

Na engleskom jeziku postoji izreka: Ako izgleda isuviše dobro da bude istinito, onda vjerovatno nije istinito. Federalni agenti kažu da je upravo ta izreka najbolji pristup kojeg potrošači mogu imati prilikom kupovine robe.

XS
SM
MD
LG