Linkovi

Svijet: Milijarde otete najsiromašnjim


Iz afričkih zemalja južno od Sahare, izuzetno siromašnog dijela svijeta u 2011. godini nezakonito je izvučeno kapitala u vrijednosti od 5,7 odsto nacionalnog bruto proizvoda.

Nerazvijenim i zemljama u razvoju potreban je ogroman kapital za rješavanje krupnih socijalnih problema u zdravstvu, oblasti stanovanja, obrazovanju, socijalnoj sigurnosti najsiromašnjih....Prema brojnim izvještajima organizacija koje se bore protiv korpucije praksa multinacionalnih kompanija omogućava otuđivanje velikih suma novca iz tih zwmalja, što uveliko otežava ostvarivanje uvjeta za bolji život najsiromašnijih slojeva naroda.
Po podacima vašingtonske organizacije Globalni svjetski finansijski integritet, ogromna suma novca biva svake godine izvučena iz afričkih, azijskih i latino-američkih zemalja. Primjera radi, samo u 2011. godini oko 950 milijardi dolara protuzakonito je izvučeno iz tih zemalja. Direktor te organizacije Raymond Baker ističe da su podaci o desetogodišnjem periodu još porazniji i navodi:

"Od 2002. do 2011. godine blizu 6 hiljada milijardi dolara izvučeno je iz nerazvijenih i zemalja u razvoju. To je izuzetno težak udarac najsiromašnijim državama."

Kina je na vrhu liste za taj desetogišnji period sa oko 3 hiljade milijardi dolara nezakonito izvučenih. Rusija je druga sa oko 880 milijardi, Meksiko treći sa 460 milijadri dolara. Od afričkih zemalja po nezakonito otuđenom kapitalu Nigerija je na prvom mjestu na tom kontinentu, a na desetom na ukupnoj listi, sa 142 milijarde dolara kapitala sklonjenih u stranu.

Različiti oblici korupcije doprinose tim ilegalnim izvlačenjima kapitala kaže Alex Cobham, analitičar londonskog Centra za globalni razvoj i dodaje:

"Dijelom je to posljedica pranja novca stečenog trgovinom drogama, ljudima i drugim kriminalom. Mnogo većim dijelom je to klasična korupcija i krađa državnog bogatstva čija je najveća komponenta, i to u svim nerazvijenim zemljama, izigravanje poreskih propisa i izbjegavanje multinacionalnih kompanija da plate poreze na profite ."

Izbjegavanje poreskih obaveza i izigravanje poreskih propisa najlaške se otvaruje umanjivanjem stvarne vrijednosti ruda i drugih prirodnih dobara i proizvoda koje multinacionalne kompanije izvoze iz siromašnih zemalja. Takva praksa je zapravo široka i duboka rijeka kojom otiču stotine i hiljade milijardi dolara. Afričke zemlje južno od Sahare su posebno teško pogođene. Taj izuzetno siromašni dio svijeta u 2011. godini izgubio je nezakonitim izvlačenjem kapitala 5,7 odsto nacionalnog bruto proizvoda.

Direktor organizacije Globalni svjetski finansijski integritet ističe da nerazvijene i zemlje u razvoju moraju naći načina da smanje ogromno izvlačenje kapitala:

"Najkraći odgovor na takvu nezakonitu praksu je transparentnost, mnogo veća transparentnost svjetskog finasijskog sistema. To bi razotkrilo prljavu praksu mnogih korporacija, to bi značilo međudržavnu razmjenu finansijskih informacija i podataka, to bi značilo uvid u izvještaje o ostvarenim profitima i stvarno plaćenim porezima na te profite."

Nerazvijene i zemlje u razvoju, da bi se brže razvijale, da bi se uvjeti života i rada u tim zemljama poboljšavali, moraju imati veći udio u bogatstvu koje iz njih izvlače multinacionalne kompanije na brojne nezakonite načine, uveliko zahvaljujući korpumpiranim režimima i zvaničnicima u tim zemljama.
Svijet: Milijarde otete najsiromašnijima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
XS
SM
MD
LG