Linkovi

TI o korupciji u BiH: Ništa novo i bolje


TI o korupciji u BiH: Ništa novo i bolje
TI o korupciji u BiH: Ništa novo i bolje

Nivo korupcije u Bosni i Hercegovini je i ove godine ostao na istom nivou kao i u ranijih četiri, pet godina, da se zaključiti iz izvještaja Transparency Internationala o stanju korupcije u svijetu u 2011. godini. Među 183 zemlje koje se nalaze na „Indeksu percepcije korupcije“ te međunarodne organizacije Bosna i Hercegovina dijeli od 91. do 94. mjesta sa indeksom od 3,2. To praktično znači da vlasti u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i svim drugim dijelovima zemlje nisu napravile nikakav imalo značajniji napredak u borbi protiv korupcije, odnosno da je broba protiv tog zla i dalje vrlo neefikasna.

Od bivših jugoslovenskih republika Slovenija je najmanje korumpirana. Na 35. je mjestu, a njen indeks je 5,9. Hrvatska i Crna Gora dijele 66. mjesto sa indeksom 4. Makedonija na 69. mjestu ima indeks 3,9. Srbija je po raširenosti korupcije 86 zemlja u svijetu uz indeks 3,3. Kosovo je na 112. mjestu uz indeks 2,9.

Najbliže indeksu 10, što bi značilo zemlji bez korupcije je Novi Zeland. Na prvom je mjestu po toj vrsti poštenja sa indeksom od 9,5. Slijede kao druga i treća Danska i Finska sa indeksima 9,4.

Korupcija je u državama na oba američka kontinenta najmanja u Kanadi. Sa indeksom 8.7 na desetom je mjestu. Sjedinjene Američke Države su 24. uz indeks 7,1.

Prema izvještaju Transparency Internationala o stanju korucije u svijetu u 2011. godini države u kojima ima najviše tog zla su Sjeverna Koreja i Somalija. Zajednički su na dnu ljestvice sa indeksom 1.

Prema procjenama Transparency Internationala, indeks ili ocjena korupcijskog nepoštenja neke zemlje manja od 5 uveliko ugrožava ekonomski i ukupan društveni razvoj. Na primejru Bosne i Hercegovine to znači da uz, političke lidere nesposobne da se dogovore oko bilo čega ozbiljnijeg i dobrog po zemlju, i korupcija ugrožava stabilnosti i prijeti njenoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG